Home > Projecten > Schilderen met licht

,

Schilderen met licht

Delen

Een bijzonder project van Painting with Light. Met behulp van licht en andere technologieën werd in het Belgische Mechelen een tentoonstelling van schilderijen op geheel nieuwe wijze ingericht.

In de voormalige Heilige Geestkapel in het historisch centrum van Mechelen, wordt onder de naam ‘het Kunstuur’ kunst toegankelijker gemaakt voor een breder publiek dat minder snel de weg vindt naar de klassieke kunstgalerijen. Tweeëndertig schilderijen van zestien negentiende eeuwse Belgische schilders zijn tentoongesteld in drie galerijruimtes, telkens gepresenteerd door bekende Vlamingen zoals Goedele Liekens, Pascale Naessens, Tom Boonen, Jo De Meyere, en vele andere.

Painting with Light, de Belgische specialist in visual design en lichttechnologie, werd gevraagd voor het ontwerp en controle van licht, video, audio en vochtigheid. Concept designer Wouter Verhulst van King Concept wilde samenwerken met een partner die buiten de lijnen kan denken om met technische en creatieve vaardigheden een kunstgalerij tot leven te brengen op een theatrale en inspirerende manier.

Het Painting with Light team kan bogen op een uitgebreide expertise in het creëren van sterke visuele ervaringen in diverse disciplines zoals theater, TV en live shows, attracties in pretparken en bezoekerscentra.

De inspanningen van het bedrijf hebben volgens de woordvoerder geleid tot een ‘ultieme kunstervaring’. “In de eerste twee ruimtes wordt elk kunstwerk voorgesteld met een anecdote door een relevante bekende persoon die levensgroot wordt geprojecteerd op de muur naast elk schilderij door Panasonic toestellen. Beide kamers worden afgescheiden van elkaar door een elektrisch gordijn dat op het gepaste moment opent.” De derde ruimte, in de oude kapel, is donkerder en intiemer. Bezoekers horen de verteller en worden ondertussen ondergedompeld in een show die de kunstwerken oplicht en toont vanuit verschillende perspectieven.

“De stemming evolueert van een koele en hedendaagse kunstruimte naar een kleurrijke en levendige omgeving die de kunstwerken tot leven brengt. Deze verrassende wending brengt nog meer spanning en intensiteit naar het einde van deze interessante beleving.”

Luc Peumans, CEO van Painting with Light, licht toe: “Dit project is een mijlpaal in ons 20-jarig bestaan. Gedurende deze periode hebben we onze creatieve en techische expertise gecombineerd tot een ‘entertainment experience’. Voor dit specifieke project had onze klant bovendien enkele extra uitdagingen, namelijk een belevingsconcept creëren waarbij bezoekers in maximaal één uur tijd elk kunstwerk individueel kunnen ervaren. Timing, belichting, audio en doorstroming moesten dus perfect gesynchroniseerd worden.”

Ook het ontwerpproces was bijzonder. Tijdens de eerste fase van het proces werd het hele museum virtueel gecreëerd in WYSIWYG en gepresenteerd als VR-ervaring aan de projectleiders. Het Painting with Light-team stond in voor het volledige technische ontwerp inclusief het projectiesysteem, de creatieve belichting en audiocontrole, alsook de aanbesteding en uitvoering van de gehele uitrusting.

Alle lichtintensiteit is aangepast aan de evolutie van het daglicht met een externe lichtsensor. De bezoekers komen aan in de ontvangstruimte waar ze hun koptelefoon en recorder ontvangen in afwachting van hun toegewezen tijdslot. Elke 20 minuten begint een nieuwe show en vanuit de inkom wordt afgeteld en openen de deuren automatisch zodat de ervaring onmiddellijk kan beginnen. Dit alles wordt aangestuurd vanuit een centrale controlekamer. “Bezoekers genieten zo van de show zonder te moeten kiezen welk kunstwerk ze eerst gaan bekijken of waar ze zich bevinden in de tentoonstelling. Ze worden begeleid van begin tot einde op een zorgeloos en onderdompelend traject!”

De kunstwerken zijn bevestigd op zwarte muren en worden van de achterkant belicht met RGB LED strips die veranderen van kleur naargelang het kleurenpalet en de sfeer van elk schilderij. Painting with Light was verantwoordelijk voor het focusen en kadreren van de belichting zodat deze perfect zijn aangepast aan de kijkhoek en reflecties worden geminimaliseerd. “Het décor in de eerste twee kamers, en de zwarte wanden met textielbekleding werden ingericht door partner Showtex. Lineaire verlichting onderaan deze muren draagt bij tot een uniforme algemene sfeer en optimale bezoekersorientatie.”

Luc Peumans concludeert: “Painting with Light heeft de volledige show control voor deze unieke attractive kunnen realiseren dankzij het talent en de inzet van ons multidisciplinair team. We blijven onszelf telkens uitdagen om de perfecte creatieve oplossing te vinden voor elk project. Onze project manager Céline heeft samen met het team en de partners voor Het Kunstuur een volledige AV show neergezet met automatische lichtinstellingen, videoprojecties en bezoekerbegeleiding, alsook de juiste vochtigheids- factoren om de schilderijen te beschermen. Ik ben bijzonder trots op deze verwezenlijking!”

www.paintingwithlight.com

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie