Home > Overig nieuws > ‘Inspraak leidt tot hogere tevredenheid’

‘Inspraak leidt tot hogere tevredenheid’

Delen

Volgens het laatste ‘What Workers Want – Nederland’ onderzoeksrapport van Savills willen werknemers gehoord worden en inspraak hebben over de (inrichting van de) werkplek.

“Bij volledige zeggenschap zijn werknemers structureel meer tevreden (91 procent) dan als ze dit niet hebben (58 procent)”, aldus een woordvoerder. “Aangezien er grote verschillen bestaan tussen de wensen en behoeften van individuele medewerkers is het raadzaam om hen keuze te geven tussen verschillende soorten werkplekken: een concentratiewerkplek of juist een werkplek in een drukke levendige omgeving.”

Bij het inrichten van de werkplek moet volgens Savills rekening worden gehouden met de toenemende diversiteit van de mensen en hun voorkeuren, mede doordat er steeds meer verschillende generaties op de werkvloer werken. “Zo hebben oudere medewerkers bijvoorbeeld een andere lichtintensiteit nodig om productief te kunnen werken dan een jongere generatie. Ondanks alle inzichten, is het belangrijk te beseffen dat de verschillen tussen mensen betekenen dat dé ideale werkplek niet bestaat. Het inrichten van de werkplek zal dan ook altijd maatwerk zijn, afgestemd op de specifieke wensen en behoeften van de medewerkers.”

Els van Bronckhorst, Head of Occupier Services bij Savills, licht toe: “Om de werkplekbehoefte te achterhalen is het belangrijk om goed te luisteren naar de medewerkers. Dit gebeurt echter nog veel te weinig: de Nederlandse medewerker beoordeelt de zeggenschap op zijn of haar werkplek op dit moment met een magere 5,6 op een schaal van 10. Uit ons onderzoek blijkt dat als je medewerkers inspraak geeft, dit een positief effect heeft op de tevredenheid. Daarnaast zien we dat als de werknemer zélf het type werkplek kan kiezen die het meest geschikt is voor het uitvoeren van een bepaalde taak, men aangeeft zich productiever te voelen. Door de keuzevrijheid op te nemen in je werkplekstrategie houd je bovendien rekening met meerdere generaties werknemers op de werkvloer en kun je talent binden en behouden.”

https://research.euro.savills.co.uk/netherlands-pdfs/what-workers-want-2019-nl-1.pdf

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand