Home > Productnieuws > Kantoor- & Projectmeubilair > Sectorprognose ABN AMRO

Sectorprognose ABN AMRO

Delen

ABN AMRO heeft een sectorprognose gepubliceerd over (onder meer) de markt voor (kantoor)meubelen. In het document is zowel een korte terugblik op 2019 als een vooruitblik op 2020 te vinden. De bank loopt daarbij niet over van optimisme: in 2020 wordt een lichte krimp van de markt voorzien. ABN AMRO voorziet een daling van 1 procent.

“De meubelindustrie is vooral afhankelijk van het aantal transacties op de huizenmarkt en de kantorenmarkt”, aldus de bank in een terugblik op het afgelopen jaar. “Het aantal transacties op de Nederlandse huizenmarkt bleef in 2019 ongeveer gelijk. Bovendien stimuleerde de lage werkloosheid de particuliere consumptie. Voor woonwinkels en meubelzaken was 2019 daarmee een goed jaar.”

Niettemin daalde de productie van de Nederlandse meubelindustrie in de eerste drie kwartalen van 2019 met 3,3 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Ook de omzet daalde blijkens de cijfers van ABN Amro. “Dit werd veroorzaakt door een afnemende export van Nederlandse meubels. Daarnaast kampt de branche met een tekort aan personeel. Een kwart van de ondernemers heeft daar last van.”

Voor 2020 verwacht ABN AMRO in Nederland een daling van ongeveer 5 procent van het aantal transacties op de huizenmarkt. “Dit legt druk op de verkoop van meubels.” Tegelijkertijd verwacht ABN AMRO een stijging van de koopkracht, wat ervoor kan zorgen dat meer consumenten nieuwe meubels kopen. “De kantorenmarkt zal in 2020 wat langzamer groeien vanwege de lagere economische groei en stijgende werkloosheid”, vervolgt de woordvoerder. “Al met al zijn de omstandigheden in 2020 niet gunstig. In 2021 trekt de groei licht aan.”

Een belangrijke trend in deze branche is de transitie naar een circulaire economie, waarin producten, onderdelen en materialen zoveel mogelijk worden hergebruikt. natuurlijk herkent de bank dat ook: “Nederlandse producenten van kantoormeubelen zijn de laatste jaren flink aan het innoveren op dit gebied. Ze maken bijvoorbeeld meubels van gerecyclede materialen of nemen meubels terug van klanten voor verwerking tot nieuwe meubels.”

De rijksoverheid neemt zoals bekend maatregelen om dit soort duurzame innovaties te stimuleren. Zo genieten bedrijven die duurzame producten aanschaffen fiscale voordelen, zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA). “Voor 2020 is dit belastingvoordeel verruimd voor de aanschaf van meubels van duurzame materialen, zoals gerecycled plaatmateriaal en bamboecomposiet, en circulaire matrassen. Fabrikanten die voorop lopen met dit soort innovaties kunnen daarvan profiteren.”

www.insights.abnamro.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand