Home > Ontwerp > Ontwerp & Architectuur > Jury Beste Gebouw 2020 bekend

Jury Beste Gebouw 2020 bekend

Delen

De vijftiende editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar gaat 22 januari van start. Vanaf die dag zijn architecten en opdrachtgevers uitgenodigd om hun beste gebouw op www.gebouwvanhetjaar.nl in te zenden. De verkiezing wordt geleid door een zeskoppige jury met Neelie Kroes als juryvoorzitter.

De jury bestaat daarnaast uit Ronald Schleurholts (architect en partner bij Cepezed), Saartje van der Made (architect en partner bij BenthemCrouwel), Jolijn Valk (architect en eigenaar bij Urban Echoes), Emile Spek (directeur Huisvesting en Techniek bij het AMC) en Rob van Kalmthout (directeur Concepten bij Heijmans Vastgoed). De jury beoordeelt de gebouwen in de categorieën Identiteit & Icoonwaarde, Leefbaarheid & Sociale Cohesie, Stimulerende Omgevingen, Particuliere Woonbeleving.

Met de Beste Gebouw-verkiezing wil de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) de meerwaarde zichtbaar maken van architectuur voor mens en maatschappij. De prijs is dan ook vooral bedoeld voor opdrachtgevers en gebruikers. Vorig jaar was de Amsterdamse Noord/Zuidlijn (BenthemCrouwel) het Beste Gebouw van Nederland volgens de vakjury. De Publieksprijs ging naar de Tilburgse LocHal, ontworpen door Civic en Braaksma & Roos.

Neelie Kroes ziet uit naar de jureringsronde door Nederland langs de beste gebouwen van dit moment. Voor de discussie over architectuur lijkt het haar waardevol dat gebouwen niet alleen worden beoordeeld op schoonheid en duurzaamheid “maar ook op hun meerwaarde met betrekking tot bijvoorbeeld leefbaarheid of werkgeluk. Wat dat betreft zijn de meest impactvolle gebouwen voor mij de beste gebouwen.”

BNA-directeur Fred Schoorl: “We zijn heel blij met mevrouw Kroes als eminent juryvoorzitter. Zij kan als oud-minister zowel met gezag spreken over de inrichting van Nederland, staat middenin de technologische ontwikkeling en inclusiviteitsdiscussie en toont zich enthousiast over innovatief ondernemerschap. Zaken die bij de BNA Beste Gebouw-verkiezing zeker van belang zijn. Overigens: wij kiezen om en om ieder jaar voor een vrouwelijke of mannelijke voorzitter. Dat spreekt haar ook zeer aan, denk ik.”

De uitreiking vindt plaats op 14 mei 2020. Saint Gobain Building Glass is hoofdsponsor. Co-sponsors zijn VMRG Keurmerk, Wienerberger, Forbo, Kingspan Geïsoleerde Panelen en Reynaers. De Volkskrant is mediapartner.

www.gebouwvanhet jaar.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie