Home > Branche > Onderzoek > ‘Bedrijven huren teveel vierkante meters’

,

‘Bedrijven huren teveel vierkante meters’

Delen

Bedrijven huren teveel vierkante meters kantoorruimte. Dat stelt vastgoedadviseur Colliers International in het nieuwe kantorenmarktrapport.

“Een groot deel van de verhuurde kantoren in Nederland staat leeg”, aldus de organisatie. “Zelfs met piekdrukte wordt gemiddeld één van de drie werkplekken niet gebruikt door een medewerker. Bedrijven huren hierdoor in totaal 2,5 miljoen vierkante meter te veel aan kantoorruimte. Hoewel dit vanuit economisch perspectief een slechte zaak is, geldt dit nog sterker vanuit maatschappelijk en duurzaamheidsperspectief.”

Bij veel bedrijven wordt vooral gekeken naar het aantal voltijdmedewerkers om te bepalen hoe groot een kantoor moet zijn. “Dit geeft een vertekend beeld, omdat een deel ervan namelijk niet altijd aanwezig is. Tijdens de drukste periode in de week is gemiddeld 68 procent van de werkplekken bezet. Landelijk leidt dat tot bijna 2,5 miljoen vierkante meter overtollige kantoorruimte. Geen enkel ander productiemiddel van een organisatie kan rendabel zijn met zo’n lage bezettingsgraad.”

Harold Coenders, Director Occupier Services bij Colliers zegt: “Bedrijven kunnen het zich niet langer permitteren om zo door te gaan. Als we de bezettingsgraad vergelijken met die van vliegtuigen zijn dit schokkende cijfers. Tijd voor een andere aanpak.”

Om de bezettingsgraad te verhogen en kantoorruimte beter in te zetten, zijn volgens Colliers nieuwe vormen van flexibiliteit nodig. “Een optie is om op basis van piekaanwezigheid kantoorruimte te huren en in de daluren een deel van het kantoor open te stellen voor ZZP’ers, klanten of maatschappelijke instellingen. Zo creëren bedrijven een eigen flex office.”

Een meer ingrijpend alternatief is om medewerkers te laten werken in shifts. “Simpelweg het invoeren van een rooster voor continue bezetting levert een directe oplossing. Naast de verdeling van de drukte op kantoor, wordt de gebruiksduur van kantoren verlengd. Deze aanpak helpt ook de drukte op de weg en het spoor tijdens de spits te verminderen.”

Door het afstoten van overtollige kantoorruimte kunnen bedrijven volgens de vastgoedadviseur een forse bijdragen leveren aan de verlaging van de CO2-uitstoot. “Er passen meer bedrijven in één kantoorgebouw, het half lege kantoor hoeft niet langer meer verwarmd of gekoeld te worden en er zijn uiteindelijk minder nieuwe kantoren nodig.”

Minder vraag naar kantoorruimte kan leiden tot een kortstondige oplopende leegstand. “In de grote steden waar de meeste van deze leegstand zal ontstaan, is de strijd om de ruimte zo groot dat alternatieve invulling door woonruimte, hotel of logistieke hotspot vrij snel is te realiseren. Zo leidt deze optimalisatieslag niet tot een structureel hogere kantorenleegstand.”

www2.colliers.com/nl-NL/

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie