Home > Productnieuws > Vloer, Wand & Plafond > Tarkett zet belangrijke stap richting circulaire economie

Tarkett zet belangrijke stap richting circulaire economie

Delen

Tarkett kondigde gisteren (donderdag 21 november) aan dat het de kringloop van commerciële tapijttegels in Europa sluit dankzij een partnerschap met Aquafil. Op een drukbezochte bijeenkomst voor de pers werd het verhaal uit de doeken gedaan.

Het sluiten van de kringloop is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Tarkett en Aquafil, die verder gaat dan klant-en-leverancier. De twee organisaties presenteerden deze aanzienlijke stap richting circulaire economie bij de productiefaciliteit van tapijttegels van Tarkett in Waalwijk.

Internationale journalisten kregen een inkijkje in het proces. Het unieke recyclingcentrum van Tarkett creëert twee stromen materialen die kunnen worden gerecycled. De grondstoffen die hieruit voortvloeien zijn volgens de verschillende woordvoerders tijdens de rondleiding van hoge kwaliteit en bruikbaar voor nieuwe producten.

Tarkett kan nu de twee hoofdzakelijke componenten van tapijttegels – garen en tapijtrug – scheiden, waarbij er meer dan 95 procent garenzuiverheid behouden blijft. Dit niveau van puurheid is essentieel om het garen polyamide 6 (PA6) door Aquafil te laten recyclen en later te transformeren naar geregenereerd Econyl-nylongaren.
Ook de productiecapaciteit van EcoBase-tapijtruggen in Waalwijk is door Tarkett uitgebreid om te voldoen aan de groeiende vraag naar dit duurzame product. EcoBase is sinds het verkrijgbaar is in 2010 ontworpen voor ontmanteling.

De aanwezige pers kreeg te horen dat 100 procent van het PA6-garen van een tapijttegel met EcoBase-tapijtrug recyclebaar is. Het PA6-garen en de tapijtrug worden gerecycled voor dezelfde doeleinden zonder verlies van kwaliteit. Het recyclen van tapijttegels met EcoBase-ruggen van Econyl-garen levert volgens Tarkett en Aquafil tot 84 procent meer CO2-besparing op ten opzichte van verbranding.

Natuurlijk is de innovatie niet gratis. Tarkett heeft ongeveer 15 miljoen euro geïnvesteerd in deze initiatieven die zijn gericht op het sluiten van de kringloop van tapijttegels in Europa. “Technologische innovatie maakt het nu mogelijk om de levenscycli van bouwmaterialen te verlengen. Samen met Aquafil versnellen we onze reis naar een circulaire economie en gaan we binnen onze branche aan kop in de vooruitgang van tapijtrecycling”, zegt Fabrice Barthélemy, CEO van Tarkett. “Dit is een fundamentele stap voorwaarts in het maximaliseren van de waarde van materialen en het voorkomen dat tapijttegels worden verbrand of naar een stortplaats worden gestuurd. Het werkelijk sluiten van de kringloop van vloeren is een belangrijke stimulans van onze strategie om natuurlijke grondstoffen te behouden en het milieu te beschermen.”

Tarkett is al meer dan 10 jaar afnemer van PA6- en Econyl-nylongaren van Aquafil en maakt onder andere gebruik van Econyl in zijn Desso AirMaster-tapijttegels. Nu is de cirkel van het partnerschap rond: Aquafil krijgt eerder gebruikt PA6-garen aangeleverd van Tarkett en verwerkt dit vervolgens tot nieuw geproduceerd Econyl-garen.

Tarkett is naar eigen zeggen de enige tapijtproducent in Europa die geverifieerd bewijs heeft van het sluiten van de kringloop binnen de tapijttegelproductie, zoals vastgelegd door de Environmental Product Declarations (EPD’s) voor tegels met een EcoBase-rug.

www.tarkett.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand