Home > Ontwerp > Ontwerp & Architectuur > Circulair depot geopend

Circulair depot geopend

Delen

Burgemeester Halsema van Amsterdam opende onlangs Depot Amsterdam Noord, een nieuwe archiefbewaarplaats voor het hoofdstedelijke Stadsarchief. Het depot is circulair. Het werd ontworpen door Cepezed.

Het depot verdubbelt bijna de bestaande archiefvoorzieningen en is volledig energieneutraal. Bovendien heeft het een flexibele, demontabele opzet die het archief circulair maakt: het is eenvoudig anders te gebruiken, een andere functie te geven of in de toekomst als materiaaldonor voor andere gebouwen in te zetten. Zeker voor een archiefbewaarplaats is dat bijzonder.

De nieuwe archiefbewaarplaats is binnen een Design, Build & Maintain opdracht gerealiseerd door BAM Bouw en Techniek. Cepezed en Cepezedinterieur ontwierpen het gebouw.

Het nieuwe depot ontvangt geen publiek en heeft een zuiver functionele en efficiënte opzet. Naast de archiefruimten bestaat het uit een klein programma ondersteunende ruimten voor de ontvangst, quarantaine, intake, reiniging en verwerking van stukken. De archiefruimten zelf bestaan uit twee grotendeels twaalf meter hoge hallen verbonden door een verkeerszone met liften en trappen. Bijzonder is dat de hallen geen bouwkundige verdiepingsvloeren hebben. De archiefkasten beslaan de volle hoogte en de vloeren bestaan uit houten delen tussen de kasten. Deze oplossing minimaliseert het materiaalgebruik, maar draagt ook belangrijk bij aan de circulariteit en een efficiënte klimatisering.

Normaal bestaan archiefgebouwen uit massieve betonnen dozen waarmee na afloop van het gebruik nog maar weinig te beginnen valt. Passend bij de circulaire ambities van Amsterdam, BAM en cepezed heeft Depot Amsterdam Noord een heel andere opzet. Het is samengesteld uit de- en remontabele onderdelen die geprefabriceerd zijn en grotendeels gestandaardiseerde systeemmaten hebben.

www.cepezed.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie