Home > Ontwerp > Ontwerp & Architectuur > Nieuwe vleugel Design Museum Gent

Nieuwe vleugel Design Museum Gent

Delen

Design Museum Gent krijgt een nieuwe vleugel. De naam naam ‘DING’ staat voor ‘Design In Gent’. De nieuwbouw komt tot stand op een braakliggend terrein aan de Drabstraat in Gent.

Het nieuwe gebouw linkt de bestaande museumgebouwen aan elkaar. “Het biedt bijkomende exporuimte, plaats voor debat, reflectie, publiekswerking, shop & horeca en lost een aantal knelpunten op vlak van toegankelijkheid en logistiek op”, aldus een woordvoerder.

De nieuwe vleugel wordt een ‘third place’: een schakel tussen de bestaande exporuimtes en de stad, een gastvrije ontmoetingsplaats met gratis toegang. “Design leeft immers bij uitstek in de stad bij de ontwerpers, producenten, opleidingen, galeries en creatieve industrieën. Als bezoeker maak je kennis met design en leer je op een interactieve manier de collectie van het museum kennen.”

Design Museum Gent en gedelegeerd bouwheer Sogent (het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf) gingen vorig jaar op zoek naar een ontwerpteam via de Open Oproep-procedure van de Vlaams bouwmeester. Uit 96 inzendingen selecteerde een jury vijf ontwerpteams die een ontwerp mochten indienen. De keuze van de jury viel op de inzending van de tijdelijke vereniging van Trans architectuur I stedenbouw uit Gent, Carmody Groarke uit Londen en RE-ST architectenvennootschap uit Antwerpen.

“Het ontwerp is geen spektakelarchitectuur, maar een beheerste landmark die zich perfect in het stadsbeeld inpast. De grote openingen in de gevel maken van de gelijkvloerse ‘stadskamer’ een gastvrije ontmoetingsplek voor alle Gentenaars. De activiteiten die er zullen plaatsvinden, zijn van buitenaf te zien. De ‘loft’ op de vierde verdieping is een publiek balkon en geeft je een prachtig beeld op de stad.”

Ook over de lange termijn is nagedacht. Het ontwerp is aanpasbaar in de tijd, flexibel en modulair. “In de toekomst linkt een ‘museum in de breedte’ de gebouwen niet alleen aan elkaar, maar kunnen onderbenutte ruimtes in de bestaande gebouwen worden heringedeeld om optimaal te worden gebruikt. Met de focus op een smart museum concept bereiden we het gebouw voor op ICT- & IOT-implementaties, smart building management en digitale ontsluiting.”

Het museum, sogent, de Stad en het ontwerpteam gaan vanaf nu aan de slag om tot een definitief ontwerp te komen waarvan de uitvoering in 2021 kan starten. Als alles vlot verloopt, zou de nieuwe vleugel tegen eind 2023 kunnen openen.

www.designmuseumgent.be

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie