Home > Ontwerp > Akoestiek > Akoestiek in Villa VPRO verbeterd

,

Akoestiek in Villa VPRO verbeterd

Delen

‘Ontwerpen met het mes op tafel’, noemde toparchitect Winy Maas het ooit. De kritiek op de slechte akoestiek in de door ‘zijn’ Mvrdv ontworpen Villa VPRO liet hij aldus gemakkelijk van zich afglijden. Gebruikers moesten blij zijn met het bijzondere, onalledaagse interieur. Sindsdien zijn er vele akoestische ingrepen in het bijzondere gebouw gedaan. Ook de ‘Rode Loper-ruimte’ in het gebouw is onlangs akoestisch geoptimaliseerd.

De Rode Loper-ruimte is een prachtige, grote, open ruimte, met verschillende niveaus, bedoeld om brainstormsessies of redactievergaderingen te houden. Er was tot voor kort alleen een kleine ‘maar’: de ruimte was altijd leeg, want niemand maakte er gebruik van. De reden hiervoor was de akoestiek van de ruimte. Deze was zo slecht, dat de ruimte oncomfortabel was om in te werken.

Met deze hulpvraag zocht de VPRO dan ook contact met PD Group. Doel: het optimaliseren van de akoestiek bij behoud van de originele architecturele uitstraling. “Een mooie opdracht”, aldus een woordvoerder van de PD Group.

“Om de leefbaarheid van de Rode Loper-ruimte te verbeteren zijn er wandpanelen van hergebruikte en duurzame materialen geplaatst. We ontwierpen een grote greenwall van platmos, bolmos, eikenschors en rendiergras. Daarbij werden ook sanseveria’s geplaatst, die zowel de sfeer als de akoestiek ten goede komen. De originele architectuur van de ruimte is in stand gehouden: alle originele hoeken en bijzondere lichtinvallen geven deze ruimte juist karakter en dat moest behouden blijven.”

“Dat onze missie om van de Rode Loper een beter werkbare omgeving te maken is gelukt, blijkt wel uit de bedrijvigheid die sinds de oplevering in de ruimte plaatsvindt. Medewerkers van de VPRO geven aan dat ze de Rode Loper nu een prettige plek vinden om te werken en te overleggen. De ruimte wordt weer volop benut!”

Wat Winy Maas ervan vindt dat ‘het mes van tafel is’ in zijn iconische ontwerp is niet bekend.

www.pdgroup.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie