Home > Productnieuws > Verlichting > CIE-standpunt over blauw licht

CIE-standpunt over blauw licht

Delen

De laatste jaren zijn verschillende malen berichten in de media verschenen over het risico voor de menselijke gezondheid na blootstelling aan licht van bronnen zoals lichtgevende dioden (LED’s), verwijzend naar de term ‘blue-light-hazard’ (BLH). De intenationale lichtcommissie CIE heeft onlangs een document gepubliceerd over deze kwestie. Conclusie: er is geen reden voor paniek.

“Er zijn geen aanwijzingen voor nadelige gezondheidseffecten voor de mens door incidentele blootstelling aan optische straling bij de blootstellingslimieten”, stelt de CIE onder meer. “Praktische beoordelingen hebben aangetoond dat de blootstellingslimieten voor blauw licht niet worden overschreden onder alle redelijkerwijs te voorziene gebruiksomstandigheden. Bovendien zijn de blootstellingsniveaus vaak lager dan die worden ervaren bij het kijken naar een blauwe lucht.”

Het is volgens de CIE ook belangrijk om blootstelling van het oog in de praktijk te beschouwen. “Er zijn een aantal studies gepubliceerd, met bijbehorende berichtgeving in de media, die nadelige effecten van witlichtbronnen claimen. De meeste van deze onderzoeken hanteren ongebruikelijke omstandigheden, waaronder langdurige blootstelling, LED’s met hoge kleurtemperatuur (dat wil zeggen een zeer hoge blauwe component), blootstellingen die aanzienlijk hoger zijn dan de Icnirp-blootstellingslimiet, fixatie op de lichtbron, het gebruik van nachtdiermodellen of menselijke cellen in vitro.”

www.cie.co.at

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand