Home > Ontwerp > Ontwerp & Architectuur > Mvrdv-school in Denemarken

Mvrdv-school in Denemarken

Delen

In Denemarken is een uniek complex geopend: de Roskilde Festival Højskole. De school heeft een eigen leraren- en studentencampus en is ontworpen door Mvrdv in samenwerking met de Deense architect COBE.

De opening van de school vormt het sluitstuk van het 11.000 vierkante meter tellende masterplan ROCKMagneten van Mvrdv/COBE waartoe ook het in 2016 geopende pop- en rockmuseum Ragnarock behoort. De Roskilde Festival Højskole is de eerste speciaal gebouwde school van dit type in 50 jaar in Denemarken en het terrein is in zijn geheel een ode aan de jeugdcultuur.

Een oude cementfabriek in Roskilde is getransformeerd tot een eigentijdse school waar jongeren zich in vier tot tien maanden kunnen bekwamen in dans, muziek, kunst, architectuur en design. De school, die in januari al zijn eerste leerlingen ontving, biedt daarnaast ook cursussen aan op het gebied van debatteren, leiderschap en humanisme. Leerlingen én docenten van de Roskilde Festival Højskole verblijven zolang de cursus duurt in de nieuwbouw naast de school. Er zijn twee blokken voor studenten die hun kamer met een of twee medestudenten delen, en er is aparte huisvesting voor docenten.

Het idee van de Højskole – die in de verte doet denken aan de Nederlandse volksuniversiteit – is afkomstig van de negentiende-eeuwse Deense auteur en leraar N.F.S. Grundtvig. Hij had een school zonder examens voor ogen, waarin de nadruk zou liggen op creatieve vakken en waar studenten en leraren samen op een campus verblijven. Het initiatief voor de Roskilde Festival Højskole kwam van de organisatoren van het beroemde Roskilde Festival dat jaarlijks in juni wordt gehouden.

“Bij het ontwerp hebben we ons laten inspireren door de spirit van het Roskilde Festival. Daarin staan muziek, activisme, kunst en vooral vrijheid centraal”, zegt Jacob van Rijs, mede-oprichter van Mvrdv en als architect verantwoordelijk voor dit project en het bijbehorende masterplan. “Het festival is naast een plek voor plezier en muziek ook een soort laboratorium op het gebied van innovatie. Deze speciale sfeer wilden we vastleggen in het ontwerp voor het interieur van de school.”

In het ontwerp van Mvrdv en COBE is het betonskelet van de oorspronkelijke fabriek en het originele dak hergebruikt. De hoge 3.000 vierkante meter tellende ruimte is opgedeeld in verschillende kleurrijke modules, volgens het ‘doos-in-een-doos-principe’, elk met een eigen functie. Deze modules zijn gerangschikt langs een centrale ‘rode loper’ die van de ene kant naar de andere kant van het gebouw loopt. In het midden is een houten tribune toegevoegd waar studenten elkaar kunnen ontmoeten en die daarnaast een perfecte plek is voor presentaties. Op de eerste verdieping zijn de lerarenkamer, de danszaal, een bibliotheek en verschillende studio’s.

“Voor mij als voormalig folk high school student was het een heel bijzondere taak om een voormalige betonfabriek om te vormen tot een Højskole met als doel toekomstige generaties studenten vorm te geven”, zegt Dan Stubbergaard, architect en oprichter van COBE. “We revitaliseren het gebouw door het te openen en nieuwe modules toe te voegen aan de oude structuur. Een ongebruikt industrieel gebouw is een bruisende gemeenschappelijke hub geworden voor creativiteit.”

Naast de school staat de huisvesting voor de studenten en de leraren, opgedeeld in drie volumes van in totaal 2.600 vierkante meter biedt dit plek aan honderdvijftig mensen. Er is gekozen voor een industriële uitstraling passend bij het oorspronkelijke fabrieksgevoel van deze plek. Van buiten oogt het gebouw als een verzameling gestapelde zeecontainers, in werkelijkheid bestaan de modules uit een houten structuur met een metalen omhulsel. De twee studentenblokken zijn onderling verbonden door een stalen loopbrug. Alle kamers komen uit op een gemeenschappelijke huiskamer, waar samen kan worden gegeten, gemusiceerd én gestudeerd.

www.mvrdv.com

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie