Home > Productnieuws > Kantoor- & Projectmeubilair > Circulaire samenwerking Gispen en Zuid-Holland

Circulaire samenwerking Gispen en Zuid-Holland

Delen

De provincie Zuid-Holland en projectinrichter Gispen gaan de komende 10 jaar de levensduur van het provinciale meubilair verlengen en de kantoorinventaris circulair inkopen en verwerken. Met de order voor circulair meubilair is een bedrag van 2,5 miljoen euro gemoeid.

In de 10 jaar durende aanbesteding verplichten provincie en Gispen zich om de levensduur van het bestaande meubilair te verlengen door onderhoud, reparatie, opknappen en hergebruik van onderdelen. Lukt dat niet, dan wordt het meubilair aangeboden buiten de organisatie voor hergebruik, bijvoorbeeld kringloopcentra. Nieuw meubilair dat toch moet worden aangeschaft, zal aan tal van circulaire eisen moeten voldoen, zoals modulair ontworpen of vrij van giftige stoffen.

Met de order voor Gispen zet de provincie de eerste grote stap naar een circulaire bedrijfsvoering binnen de provinciale organisatie, zegt gedeputeerde Jeannette Baljeu. “Juist omdat we ook extern werken aan een circulaire economie, is het goed je eigen interne organisatie circulair-proof te maken en daar het maximale uit te halen. Met de aanbesteding voor het meubilair doen we dat.”

De omgang met circulair meubilair vergt een geheel nieuwe manier van werken, zegt ze. “Vandaar dat we extra tijd nemen om deze samenwerking te laten slagen en we de aanbesteding voor 10 jaar hebben vastgelegd.”

De provincie heeft het contract met Gispen op 5 februari officieel getekend. Gispen werkt ook samen met 10XL, een nieuw bedrijf dat voor de provincie bankjes van plastic afval ontwierp. Deze bankjes worden op verschillende plekken in Zuid-Holland geplaatst langs fiets- en wandelpaden.

De overheid en ook provincie Zuid-Holland heeft ambitieuze circulaire doelstellingen opgesteld. Zuid-Holland wil 50 procent circulair zijn in 2030 en 100 procent in 2050. In een circulaire economie dient afval als grondstof voor nieuwe producten met een nieuwe levenscyclus. En bestaande producten krijgen een opknapbeurt, zodat ze langer meekunnen. Op die manier worden afvalstroom kleiner en gaan ze in een kringloop functioneren.

www.gispen.com

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie