Home > Branche > Onderzoek > ‘Gezonde werkomgeving levert 10 procent meer productiviteit op’

,

‘Gezonde werkomgeving levert 10 procent meer productiviteit op’

Delen

‘Healing Office’-onderzoek van D/Dock toont aan dat een gezonde werkomgeving een stijging in productiviteit van medewerkers van maar liefst 10 procent oplevert. Dat meldde het architectenbureau uit Amsterdam tijdens een onlangs gehouden bijeenkomst.

“Met dit onderzoek bewijst D/Dock dat de werkomgeving een significante invloed heeft op de productiviteit en het welzijn van de gebruikers van een gebouw”, aldus een woordvoerder.

In 2014 lanceerde design studio D/Dock het concept ‘Healing Offices’, een ontwerpmethodiek die bijdraagt aan de productiviteit en het welzijn van de gebruikers. Deze aanpak is met succes onder andere toegepast voor het nieuwe pand van Macaw, het kantoor van Google Amsterdam, van projectontwikkelaar OVG Real Estate en voor de reisaanbieder @Leisure Group.

Door er een onderzoeksmethode voor te ontwikkelen en zo data te verzamelen over het daadwerkelijke effect van het interieur ontwerp, beoogt D/Dock naar eigen zeggen te blijven leren en innoveren, altijd op basis van gedegen onderzoek en creativiteit.
De eerste case study vond plaats bij Macaw in Hoofddorp. Deze ‘full service digital partner’ zet zwaar in op vitaliteit voor haar medewerkers en vond in Healing Offices een geschikte aanpak en in D/Dock een geschikte partner. Een jaar later blijkt dat de verhuizing naar een nieuwe omgeving overwegend positieve resultaten oplevert.

“Ik geloof dat we een werkomgeving hebben gecreëerd die bijdraagt aan onze ambitie om aan het einde van de werkdag met meer energie naar huis te gaan, dan waarmee je binnen kwam”, aldus Ronald van Es, CFO Macaw.

De doelstelling was om de invloed van zowel harde en zachte factoren te combineren en te weten te komen hoe groot het effect van het fysieke ontwerp is. Daarbij rekening houdend met de invloed die de organisatie zelf heeft in de productiviteit en het welzijn van de medewerkers. Dit onderzoek is onder leiding van omgevingspsycholoog Anicee Bauer van D/Dock uitgevoerd, in nauwe samenwerking met Macaw. Het is gefinancierd door projectontwikkelaar Delta Development.

Een uitgebreide vragenlijst werd ingezet om de subjectieve beleving van de werknemers te meten, bijvoorbeeld ten aanzien van hun gezondheid, bevlogenheid, gevoelens van verbondenheid, samenwerking en productiviteit. De objectieve en subjectieve metingen werden uitgevoerd zowel in de oude situatie in 2016, als ook in de nieuwe situatie in 2018.

Zodoende kwam D/Dock onder andere tot de volgende conclusies:

  • De nieuwe omgeving biedt een inspirerend, betekenisvol en divers design, wat het gevoel van comfort en trots bevordert en negatieve stress 40 procent reduceert. Dit suggereert dat inspiratie en diversiteit krachtige middelen zijn om het mentale welzijn van werknemers te vergroten.
  • Mede door de integratie van natuur en daglicht in de nieuwe omgeving voelen medewerkers zich over het algemeen energieker dan in de oude omgeving. Ze zijn beter in staat zich te ontspannen na en te herstellen van een drukke werkdag. Door het integreren van een ontspanningsruimte kunnen medewerkers experimenteren met nieuwe ervaringen opdoen ten aanzien van het ontspannen tussen het werk door. Dit brengt interessante inzichten in hoe het D/Dock team met dergelijke typologieën kan omgaan.
  • De nieuwe omgeving stimuleert beweging, een actieve lichaamshouding en persoonlijk contact met collega’s, wat het gevolg is van een actief werkplek design en de openheid en verbondenheid. Werknemers hebben hierdoor het gevoel dat zij sneller met elkaar kunnen schakelen en “dingen makkelijker geregeld krijgen”. Dit alles vertaalt zich naar 10 procent verhoging van de productiviteit van de werknemers.

“De complexiteit van het uitvoeren van een effect-onderzoek in een praktijksituatie was een grote uitdaging. De resultaten leveren echter een enorme schat aan inzichten op, die een waardevolle bijdrage zullen leveren aan hoe wij de match tussen omgevingen en cultuur nog beter kunnen optimaliseren”, concludeert Anicee Bauer.

www.ddock.com

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie