Home > Productnieuws > Verlichting > De ambities van ZUMI

De ambities van ZUMI

Delen

ZUMI werd in 2016 opgericht door Tony Decavele die met 30 jaar ervaring in de verlichtingswereld kan rekenen op heel wat projectervaring en kennis. Het bedrijf uit het Belgische Gistel kan terugkijken op een succesvolle deelname aan de Interieur Biënnale (18 tot en met 22 oktober) in Kortrijk. Aan de vooravond van de beurs spraken we met oprichter Tony Decavele.

Zijn bedrijf focust zich op de combinatie van verlichting, akoestische oplossingen en lichtsturingen. “We ontwikkelen en produceren voor hospitality, retail, healthcare en residentiële projecten. Het gamma telt zo’n tachtig armaturen voor in- en opbouw, track-light, profielen, pendels en lichtmanagementsystemen. Eveneens wordt maatwerk aangeboden voor specifieke integraties”, aldus Decavele.

Sinds augustus 2018 is ZUMI gehuisvest in de industriezone van Gistel op de Nieuwpoortsesteenweg 178 waar ook geïnvesteerd zal worden in een belevingsruimte, vergaderzaal en technische ruimte. Decavele benadrukt dat er op deze locatie in de toekomst mogelijkheden zijn tot verdere uitbouw.

Hoewel ZUMI een jonge  speler is in de verlichtingswereld, heeft het bedrijf al drie prijzen in de wacht gesleept, zoals de Design X50 Kortrijk, Surface Design Award Londen en MIAW Award Parijs. “Zulke prijzen geven internationale erkenning en kunnen voor verdere groei zorgen. Ze zijn een stimulans om te blijven innoveren en te investeren in nieuwe creatieve oplossingen met de nodige technologie die ervoor zorgt dat Licht ‘slim’ wordt’, aldus Decavele. “Meer en meer is energieverbruik drukken een uitdaging. Dit kan nu al via sensoren, maar binnenkort ook door de integratie van IoT (Internet of Things).”

ZUMI heeft een systeem ontwikkeld waarbij licht en akoestiek in één oplossing worden verwerkt. Voor de verlichting kan zowel lineaire verlichting, tracklight, downlight  als indirecte verlichting geïntegreerd worden. Naast verlichting kunnen ook sensoren voorzien worden zoals bewegingsdetectie, daglichtsensors, rookdetectie en camerabewaking, dit in samenspraak met de architect, interieurarchitect, installateur of eindklant die deze specifieke accessoires  verwerkt wil zien. Voor de akoestische oplossing wordt met een partner samengewerkt die ruimschoots ervaring heeft en geïnvesteerd heeft in de studie van akoestische absorptietechnieken.

In Londen is dit innovatief Belgisch design bekroond met de Surface Design Award waarnaar inzendingen uit negentien landen meedongen. “Hiermee is een statement gecreëerd dat ons land over heel wat capaciteiten beschikt en dit meer mag etaleren in de wereld van architectuur. Op de Muuuz International Awards in Parijs werd dit design uitgeroepen tot een van de beste producten bij de meest creatieve en uitstekende fabrikanten van het jaar. Deze award bewijst dat ZUMI een pionier is in de verlichtingsindustrie en akoestiek.

Decavele: “Sinds 2012 werkt ZUMI nauw samen met professor Stefan Tasch die een onderzoek heeft geleid naar de invloed van licht op mensen. Uit dit onderzoek werd  een nieuwe technologie ontwikkeld die één op één het zonlicht kan nabootsen. Het natuurlijke licht geeft ons ochtend-, middag-, avondstemming door zijn verschillende lichtkleuren en intensiteit. Licht is in staat om onze hormonen zoals cortisol en melatonine te stimuleren om actief te worden en om tot rust te komen. Wij noemen dit ‘Human Centric Light’.”

Decavele vervolgt: “Deze lichtinnovatie, of misschien wel – therapie, zorgt ervoor dat we beter functioneren, betere prestaties kunnen neerzetten, de nodige rust krijgen en minder kans hebben op ziektes. Deze technologie in combinatie met akoestischeoplossingen zorgen voor aangename ruimtes om te werken, te vertoeven, te ontspannen.”

Constant wordt gezocht naar nieuwe oplossingen om licht te beheren. Dit kan via gekableerde systemen, maar er zijn ook heel wat draadloze oplossingen via bluetooth of zigbee toepassingen wat heel wat mogelijkheden biedt in de renovatiemarkt. Momenteel werkt ZUMI rond het thema IOT (Internet of things) waarbij toestellen zullen ingezet worden om informatie te capteren vanop de plaats waar ze gemonteerd zijn. Decavele: “Hierdoor zullen we in staat zijn om energie opvolging, aanwezigheid van personen, temperatuurmeting, CO-meting, of andere interessante informatie te rapporteren om daarmee andere actoren te bedienen.”

Op Interieur Kortrijk heeft ZUMI de kans gekregen als jonge start-up een plaats te krijgen in de ‘landmark zone’ waar het bruiste van creativiteit, innovatie en design. Tijdens de Biennale bracht het verlichtignsbedrijf in samenwerking met Carriéres du Hainnaut een strak armatuur, gemaakt uit Belgisch blauwe hardsteen in combinatie met in Oostenrijk ontwikkelde LED-technologie. Daarnaast toonde ZUMI het noeste Vlaamse handwerk van Stien, die een toestel heeft ingepakt met leder van de beste kwaliteit. Eveneens een natuurlijk product met een tijdloze uitstraling. Tijdens Interieur werden eveneens de opvolgers van de Acoustic Panel’s, waarvoor ZUMI enkele prijzen mochten ontvangen, voorgesteld. Nieuwe materialen, zoals hout en vilt, maar ook speciale kleuren. Voor dit laatste wordt samengewerkt met Print Acoustics,  een bedrijf dat reeds 135 jaar gekend is voor zijn vakmanschap en innovatie. Ook de PLK-reeks wordt in de kijker geplaatst. Dit armatuur,  dat volgens Decavele geliefd is bij architecten, interieurarchitecten en designers, werd met zijn verschillende montagemogelijkheden en in talrijke kleuren gepresenteerd.

ZUMI houdt ook van samenwerkingen met designers voor nieuwe producten. Zo werden drie producten voor van Danny Hoorelbeke en Wim Demoen gepresenteerd in Kortrijk. Het ontwerp ‘Curvy’ is een modulair verlichtingssysteem waarbij verschillende curven en eindstukken gecombineerd kunnen worden om zelf een eigen plafond of wandlamp te creëren. “Curvy introduceert grafisch ontwerp, is trendsettend en innovatief en stelt ons in staat om lampen op maat te maken voor exclusieve projecten. Het bochtenwerk van het concept zorgt ervoor dat eindeloze combinaties gemaakt kunnen worden met dit toestel”, aldus Decavele.

Ook introduceerde ZUMI op de Biennale een tafel- en bureellamp in natuursteen onder de naam ‘Zero Waste’. “Het ontwerp is gebaseerd op ‘restmateriaal’ uit de groeve en is het uitgangspunt voor de modellen ZWT en ZWD.”
‘Zero Waste Table’ en ‘Zero Waste Desk’ zijn twee hedendaagse ontwerpen, vervaardigd uit éénzelfde of twee verschillende soorten natuursteen. ‘Klassiek in design, maar verfrissend in de manier waarop een vrij onconventioneel materiaal voor verlichting wordt gebruikt, is elk model van ZWT of ZWD een individueel en uniek statementstuk”, beklemtoont de ZUMI-eigenaar.

Stap voor stap werkt ZUMI aan zijn internationale uitbreiding. Recent werd gestart met distributeurs in Frankrijk, Spanje, Italië, Londen, Turkije, Australië en Dubai. “De bedoeling is om in de komende jaren wereldwijd een Dealernetwerk te kunnen aanbieden. Deze groei zorgt ervoor dat investeren mogelijk blijft en dat meegeholpen kan worden aan de tewerkstelling in eigen land”, besluit Decavele.

www.zumi.be

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand