Home > Branche > Onderzoek > ‘Bedrijven moeten nadenken over gezonder maken gebouwen’

,

‘Bedrijven moeten nadenken over gezonder maken gebouwen’

Delen

De Velux Group lanceerde recentelijk de Healthy Homes Barometer 2018 op Autoworld in Brussel, België, waar wetenschappelijke experts, vertegenwoordigers uit de bouwsector, politieke stakeholders en de media worden samengebracht. Een van de aanbevelingen: bedrijven moeten zich actief gaan bezig houden met het gezonder maken van hun kantoren.

De Healthy Homes Barometer 2018 is de vierde editie van dit pan-Europese onderzoek, dat nagaat hoe het gesteld is met de gebouwen in Europa en de effecten van huisvesting op de gezondheid van de bewoners onderzoekt. Het rapport van dit jaar werpt zijn licht op een aantal grimmige bevindingen, vooral in de snelgroeiende voorsteden van Europa.

“In Europa groeien de voorsteden in de laatste zes decennia een pak sneller dan de steden. Het onderzoek van dit jaar toont aan hoe belangrijk onze voorsteden zijn om een gezondere gebouwenvoorraad aan te leggen. Maar het gevaar bestaat dat we het belang hiervan over het hoofd zien. Er is actie nodig om gezondheids- en klimaatproblemen bij de hele bevolking aan te pakken, maar in de voorsteden van Europa dreigen we een gouden kans te laten liggen”, aldus David Briggs, CEO van de Velux Group.

Het rapport toont aan dat er geld aanwezig is in het systeem om de vereiste renovatieniveaus te katalyseren, maar gaat dieper in op de belangrijkste (en vaak onnodige) barrières die huiseigenaars er kunnen van weerhouden om dit type van investering te doen. Ook de voordelen van renovatie op lange termijn worden aangetoond. Terwijl de eenmalige kosten voor het upgraden naar de norm van de huisvesting in Europa op ongeveer 295 miljard euro wordt geschat, moeten de EU-economieën elk jaar naar schatting 194 miljard euro ophoesten door onaangepaste huisvesting.

Wanneer ze niet thuis zijn, brengt het leeuwendeel van de Europeanen hun tijd door in een kantoor. Voor de allereerste keer richt de Healthy Homes Barometer zich dit jaar ook op de Europese kantooromgevingen. Aangezien 90 procent van de werkingskosten van een bedrijf naar het personeel gaat, en een beter binnenklimaat tot betere prestaties en meer welzijn leidt, toont het rapport aan waarom bedrijven zonder nadenken zouden moeten investeren in kantoorgebouwen.

Dit is slechts een aantal bevindingen van de Healthy Homes Barometer van dit jaar, die ook tips geeft van hoe beleidsmakers, bedrijven en particulieren samen kunnen werken om de woningen en kantoren in Europa in een betere staat te brengen. Dit zal immers van vitaal belang zijn om toe te werken naar de doelstellingen van de VN inzake duurzame ontwikkeling en de verbintenissen in het klimaatakkoord van Parijs van 2016 waar te maken.

“Ik juich de Healthy Homes Barometer van dit jaar toe. Het is van essentieel belang dat we onze beslissingen baseren op goed onderbouwde, vergelijkbare en betrouwbare gegevens. Dat is de enige manier voor ons om de uitdaging op het vlak van huisvesting het hoofd te bieden en onze energie- en klimaatverbintenissen waar te maken. We mogen nooit vergeten dat de energietransitie thuis begint!”, aldus Maroš Šefčovič, vice-president van de Europese Commissie.

De Healthy Homes Barometer 2018 bevat nieuwe analyses van de Eurostat-database van de EU uitgevoerd door Ecofys, een bedrijf van Navigant, evenals nieuwe onderzoeksresultaten van Fraunhofer IBP, aangevuld met bestaande gepubliceerde gegevens.

www.velux.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand