Home > Productnieuws > Interieurbeplanting > Branchevereniging VHG publiceert marktdossier groenvoorzieningen

Branchevereniging VHG publiceert marktdossier groenvoorzieningen

Delen

Branchevereniging VHG heeft een marktdossier groenvoorzieningen ontwikkeld voor opdrachtgevers van groenwerkzaamheden in de openbare ruimte. Hiermee biedt de vereniging de opdrachtgevers – veelal overheden – waardevolle kennis over de markt, de trends en handvatten om tot een goede aanbesteding te komen. Een aanbesteding waarmee zij kunnen bijdragen aan tal van maatschappelijke baten die met groen te realiseren zijn.

Het marktdossier groenvoorzieningen bestaat uit een beschrijving van de markt van groenbedrijven, diverse handreikingen waaronder de handreiking ‘inkopen groenvoorzieningen’ en trends in de groenvoorziening zoals duurzaamheid, ecologisch beheer en social return. Ook bevat het dossier informatie over onderzoeken naar de waarden van groen en praktijkvoorbeelden van opdrachten zoals die zijn opgenomen in de VHG-handleidingen De Levende Tuin, Het Levende Gebouw en De Levende Openbare Ruimte (verschijnt najaar 2020).

Door het opstellen van de juiste uitvragen, EMVI-criteria en gunningen op basis van de juiste duurzaamheidsdoelstellingen kunnen opdrachtgevers aantoonbaar duurzaam groen inkopen. In de handreiking worden aanbevelingen gedaan waarmee het inkoopproces voor groenvoorzieningen verbeterd kan worden.

Uit steeds meer onderzoeken blijkt de waarde van groen. Groen is niet alleen mooi om te zien, maar draagt ook sterk bij aan het versterken van de biodiversiteit, het tegengaan van de effecten van klimaatverandering, de leefbaarheid en gezondheid van de buurt. Het grootste deel van de opdrachten voor aanleg en onderhoud van groenvoorzieningen is afkomstig van overheden. Deze overheden hebben dus een belangrijke rol in de inkoop van groenvoorzieningen. Ze kunnen in belangrijke mate bijdragen aan het behalen van tal van maatschappelijke opgaven en doelen waar de samenleving voor gesteld staat.

 

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand