Home > Overig nieuws > ‘Duizenden bedrijven moeten kantoorpand uit’

‘Duizenden bedrijven moeten kantoorpand uit’

Delen

Duizenden bedrijven moeten over enkele jaren hun pand uit als het kantoor niet zuiniger wordt. Dat meldt dagblad AD. Reden: naar het zich laat aanzien zullen tal van panden ook in 2023 niet voldoen aan energielabel C, terwijl dit dan verplicht is.

Een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken zegt in het AD van 27 juli dat meer dan de helft van de kantoren – zo’n 43 miljoen vierkante meter kantooroppervlakte – momenteel nog niet aan die norm voldoet. Het zou gaan om duizenden panden, verspreid over Nederland.

“Vanaf 2023 is er in Nederland geen enkel kantoor meer met een energielabel slechter dan label C”, meldt het ministerie voorts over de duurzaamheidsmaatregel. “Kantoren met een slechter label (D tot en met G) mogen dan niet meer gebruikt worden. Eigenaren van energieslurpende kantoren moeten hun panden zuiniger maken. Dat is geen probleem, want de investering betaalt zich terug door besparing op energiekosten.”

Kantoren met een label D, E of F kunnen volgens het ministerie zonder bouwkundige ingrepen aangepast worden om label C te halen. “Aanpassingen aan installaties (bijvoorbeeld verlichting) zijn al voldoende. Alleen bij kantoren die nu label G hebben, zijn maatregelen als glas- of dakisolatie nodig.”

De maatregel levert volgens het ministerie vanaf 2023 ruim 8 petajoule energiebesparing per jaar op. “De kantooreigenaren moeten hiervoor samen eenmalig 860 miljoen euro investeren in energiebesparende maatregelen. De terugverdientijd ligt gemiddeld tussen de 3 en 6,5 jaar, maar dat is sterk afhankelijk van het gebouw en de energieprijs.”

www.rijksoverheid.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie