Home > Overig nieuws > TED-talk neuroloog namens Humanscale

TED-talk neuroloog namens Humanscale

Delen

Humanscale organiseerde eind juni de TED-talk ‘Beyond the Physical Workplace’. Miriam Goos, een ervaren neuroloog en professor neurologie, vertelde over de oorzaak-gevolg relatie van onze mentale en fysieke klachten op het werk, en hoe we zelf ons bewustzijn daarvan kunnen vergroten.

Haar bijdrage ging over de mentale aspecten die van invloed zijn op de effectiviteit en het welzijn van werknemers. Vaak zijn fysieke klachten het resultaat van mentale problemen. Hoe kunnen we hier alert op zijn, en pro-actief een bijdrage leveren aan het gevoel van welzijn?

“We kennen allemaal de fysieke effecten van zenuwen, bijvoorbeeld voor een examen: maagkrampen, diarree, gebrek aan eetlust”, aldus Miriam Goos. “Dus we weten dat er een rechtstreeks verband is tussen wat onze hersenen denken en hoe ons lichaam daarop reageert.”

In de werkomgeving spelen soortgelijke processen een rol, stelt de neurowetenschapper. “Maar we zijn ons daarvan niet altijd bewust. Zelfs wanneer we werken in de meest aantrekkelijk ontworpen kantoren, hebben we te maken met uitdagingen, zoals de introductie van nieuwe technologie, de toegenomen snelheid van ontwikkelingen, de voorttdurende herstructurering van organisaties, de vraag naar flexibiliteit en wendbaarheid en de achterblijvende waardering voor onze inspanningen.”

Al deze ontwikkelingen leiden tot een algemene toename van het stressniveau, aldus Goos. “Dit manifesteert zich is serieuze fysieke klachten als vermoeidheid, rugpijn, hoofdpijn, kiespijn, en in ersnstige gevallen zelf ademhalingsproblemen en flauwvallen.” Precies hierom heeft de World Health Organisation (WHO) stress aangemerkt als de ‘gezondheidsepidemie van de 21e eeuw’. “Het kost ons jaarlijks miljoenen.”

Ondanks het feit dat we in Nederland goede kantoren maken, neemt het aantal burn-outs nog steeds toe”, aldus Goos. “Gemiddeld heeft volgens de CBS zo’n 14 tot 15 procent van de werkende bevolking er jaarlijks mee te maken. Het is duidelijk dat burn-outs, depressies en frustraties in bijna elke organisatie voorkomen.”

Volgens Goos helpen een mooi kantoor en goede koffie hier niet tegen: “Wanneer mensen geen professionele hulp krijgen, vergeten ze de mooie kanten van hun werk en hebben ze geen oog voor goede cappuchino en de comfortabele ergonomische stoel.” Wat helpt wel? Goos wijst onder meer op het belang van pauzes: “Om effectief te blijven is het van groot belang om elke inspanning te laten volgen door een relax-fase.” Ook stipt ze in de TED-talk bijvoorbeeld ‘besmettelijk gedrag’ aan, gedrag waarmee collega’s elkaar over de kling jagen door bijvoorbeeld voortdurend nieuwe onrealistische doelen te stellen en de nadruk te leggen op negatieve aspecten.

De TED-talk werd georganiseerd door Humanscale, specialist in producten die een gezonde manier van werken ondersteunen. “In combinatie met de nu beschikbare psychologische kennis bieden onze producten een oplossing voor de huidige problemen in de werkomgeving”, aldus een woordvoerder. “Wanneer we zowel aandacht hebben voor het lichaam als voor de geest van de kantoorwerker, kunnen we een versterkt positief effect bereiken. Op deze manier kunnen we samen het verschil maken.”

www.humanscale.com

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand