Home > Productnieuws > Verlichting > Nieuwe NSVV-voorzitter

Nieuwe NSVV-voorzitter

Delen

De Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde (NSVV) heeft met ingang van deze maand een nieuwe voorzitter; John de Joode. Na het vertrek van Rob Metz als voorzitter in december 2017 zocht de NSVV iemand met kennis van, ervaring in en visie op de lichtwereld. In de 53-jarige lichtontwerper en manager itsme Lighting Technology vond de stichting de voorzitter die zij zocht.

De Joode is 30 jaar geleden het lichtvak ingerold. Zijn nieuwsgierigheid en juist het ontbreken van licht speelden daarin een rol. “Ik werkte als jongste bediende bij een elektrische groothandel. Mijn werkplek was het verst van het raam omdat mijn ogen nog jong en goed waren. In het plafond zaten maar een paar brommende lampen en ik wilde weten wie dat zo bedacht had. Dat bleek het werk van de plafondbouwer. Na een bezoek aan Philips was ik verkocht en zag ik dat er zoveel meer kon met licht.”

Zijn passie voor licht is in de afgelopen 30 jaar alleen maar gegroeid. Voor De Joode is het vanzelfsprekend dat licht van een hoge kwaliteit moet zijn en met kennis van zaken ontworpen en geïnstalleerd. Daarin ziet hij een belangrijke taak voor de NSVV weggelegd. ”De NSVV Gedragscode Lichtberekeningen speelt hierbij een grote rol, het wordt het keurmerk waar de markt zo lang op heeft gewacht.”

De NSVV is als onafhankelijke Nederlandse autoriteit op het gebied van licht op de hoogte van nationale en internationale ontwikkelingen, wetenschappelijke onderzoeksresultaten en (internationale) wet- en regelgeving. Dé partij om een onafhankelijk en betrouwbaar keurmerk te ontwikkelen, aldus De Joode. “De overheid stelt wet- en regelgeving vast en er zijn altijd partijen die de mazen in de wetten vinden of de regels op hun eigen manier interpreteren. De NSVV Gedragscode Lichtberekeningen maakt een eind aan de vrije interpretatie. Het zorgt ervoor dat iedere lichtontwerper vertrekt met dezelfde uitgangspunten en het beschermt de gebruiker die vaak in een woud van regels en aanbieders door de bomen het bos niet meer ziet.”

Als voorzitter zal De Joode de verdere ontwikkeling van de NSVV Gedragscode en het keurmerk onder de aandacht houden. “Alleen het ondertekenen van de Gedragscode is niet voldoende. De gedragsregels moeten in de praktijk nageleefd worden. Door een keurmerk te ontwikkelen gaan we ook de verplichting aan om het te monitoren. Alleen een keurmerk met een zorgvuldig controlerende instantie is van waarde voor de lichtmarkt en onze klanten.”

Naast de Gedragscode zijn ook de juiste opleidingen van groot belang voor de kwaliteit van licht. Ook daarop zet de NSVV de komende jaren in. “We zien nog steeds dat veel opleidingen niet aansluiten bij de praktijk. Ook hierin blijft de NSVV een rol spelen, door opleidingen te certificeren, door te luisteren naar de vragen in de keten en door waar nodig bij te sturen.”

De NSVV met John de Joode aan het roer, gaat een ambitieuze koers varen vol kansen en uitdagingen. Als de vraag wordt gesteld wat de grootste uitdaging is, komt de gepassioneerde lichtontwerper in De Joode naar boven: “Ik wil laten zien dat de lichtwereld sexy en uitdagend is. Of het nou om een snelweg gaat, een kunstwerk, industrieel object of de nachtlounge in een romantisch hotel, een lichtplan kan de uitstraling van een object, ruimte of project maken of breken.”

www.nsvv.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie