Home > Productnieuws > Kantoor- & Projectmeubilair > ‘Het Nieuwe Werken pakt positief uit’

,

‘Het Nieuwe Werken pakt positief uit’

Delen

Het Nieuwe Werken pakt positief uit. Dat is de belangrijkste conclusie van een promotieonderzoek dat werd uitgevoerd door Arjan de Kok. Hij onderzocht de effecten van de invoering van Het Nieuwe Werken (HNW) op medewerkers en organisaties. Afgelopen maandag 5 februari verwierf hij de doctors-titel met het onderzoek.

De Kok combineerde een langlopende studie onder medewerkers die met HNW te maken kregen met een breed onderzoek onder ruim duizend respondenten. Hiertuit kwam naar voren dat de meeste medewerkers tevreden zijn met hun nieuwe werkomgeving en kunnen hierin goed functioneren. Aandachtspunten zijn er echter ook, zoals de negatieve beleving van het verlies van de eigen werkplek en de complexe balans tussen informatiebeveiliging en mobiel werken.

Het Nieuwe Werken (HNW) is het plaats- en tijdsonafhankelijk kunnen werken in een flexibele werksetting. De invoering HNW rust op drie samenhangende pijlers: de nieuwe werkomgeving (Bricks), het gebruik van IT en mobiel werken (Bytes), en resultaatgericht werken en work-life balance (Behavior). Uit het onderzoek van De Kok blijkt dat HNW een significant positief effect heeft op de werknemersbetrokkenheid en uiteindelijk het presteren van de organisatie.

Doordat medewerkers mobieler zijn, verandert wel de manier van kennisdelen, aldus De Kok in zijn proefschrift. Communicatie verloopt minder vaak face-to-face en meer virtueel. Kennis wordt ook minder vaak (expliciet) gedocumenteerd. Dit brengt het risico met zich mee dat er belangrijke kennis verloren gaat. de kersverse doctor concludeert dat potentieel de meeste winst van HNW zit in het resultaatgericht kunnen werken en niet zozeer in de inrichting van het nieuwe kantoor of de mobiele IT.

Het proefschrift is hier te downloaden

www.uu.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie