Home > Ontwerp > Ontwerp & Architectuur > Winy Maas opent Gevel

,

Winy Maas opent Gevel

Delen

Architect Winy Maas opent op dinsdag 23 januari 2018 de vakbeurs Gevel 2018 met de keynote ‘De Gevel Verdwijnt!’. Aan de hand van actuele projecten binnen het architectenbureau Mvrdv en het kennisinstituut The Why Factory (TWF, TU Delft) laat Maas zien hoe de gevel door toevoeging van functionaliteit aan zichtbaarheid verliest.

“Gevels zullen hun traditionele verschijningsvorm verliezen”, vertelt Maas in een exclusief interview voor Gevel 2018. “We zien daarin drie ontwikkelingen. Ten eerste zal de zoektocht naar transparantie resulteren in volledig glazen gevels met geïntegreerde functies en sensoren, waarmee aspecten als lichtinval, doorzicht en klimatisering door de gebruikers van de gebouwen zijn te reguleren.”

De tweede ontwikkeling heeft te maken met de vergroening van de stedelijke omgeving. “We zijn bezig met een onderzoek naar levend groen in het interieur én het volledige exterieur – dak, gevel en openbare ruimte. Als derde onderwerp wil ik graag het Barbapapahuis opvoeren: een gebouw dat zich flexibel voegt naar de wensen van de gebruikers, inclusief een adaptieve, beweegbare en multifunctionele gevel.”

Het lijkt science fiction, maar deze ontwikkelingen gaan ontzettend snel, voorspelt Maas. Projecten in Bordeaux en Parijs krijgen al een customized, respectievelijk volledig transparante gevel. De Floriade 2022 in Almere – waarvoor Mvrdv het masterplan ontwerpt – zal volledig worden gehuld in een tapijt van groeiend en bloeiend groen. “Al deze ontwikkelingen hebben ontzettend veel denkkracht nodig”, stelt Maas. “Tijdens een evenement als Gevel zijn er veel ideeën, ervaring en kennis op één plek: de energie van zo’n bijeenkomst is heel belangrijk om dit soort ontwikkelingen en de techniek verder te brengen.”

Gevel 2018 wordt gehouden van 23 tot en met 25 januari in Rotterdam Ahoy. Maas opent de beurs op dinsdag 23 januari om 11.00 uur in de Arena op de beursvloer.

www.gevel-online.nl 

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand