Home > Branche > Nieuws > Faculteit ITC van Universiteit Twente bekroond tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024

,

Faculteit ITC van Universiteit Twente bekroond tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024

Delen

De vakjury heeft de Faculteit ITC van de Universiteit Twente uitgeroepen tot Beste Gebouw van het Jaar 2024. Deze prestigieuze prijs benadrukt de waarde van architectonisch ontwerp voor de samenleving. Het winnende project combineert indrukwekkende transformatie en duurzaamheid. Publieksfavoriet is Van Gogh Village in Nuenen.

Algemene Inzichten van de Jury

De jury onder leiding van Marcia Luyten ziet bouwen als meer dan alleen een gebouw ontwerpen en opleveren. Gebouwen vormen straten, buurten en gemeenschappen. Ze spelen een cruciale rol in de transitie naar een circulaire economie. Dit jaar werd gekozen uit 96 inzendingen. De projecten varieerden van woongebouwen en natuurpaviljoens tot musea en onderwijsgebouwen. De nadruk lag op renovatie en transformatie. Deze projecten tonen aan dat renovatie zowel financieel als maatschappelijk lonend kan zijn. De jury van de BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024 bestaat uit vooraanstaande architecten, opdrachtgevers en een politiek afgevaardigde.

De Faculteit ITC – Een Innovatief en Duurzaam Ontwerp

De Faculteit ITC, ontworpen door Civic Architects & VDNDP, Studio Groen+Schild en DS Landschapsarchitecten, bevindt zich in een voormalig laboratorium op de campus van de TU Twente. Het gebouw, oorspronkelijk brutalistisch, is getransformeerd tot een open en licht ‘leerlandschap’. Vier atria, gevuld met bomen, planten en een waterpartij, brengen licht en lucht in het gebouw. Nieuwe eikenhouten wanden en bamboevloeren geven het interieur warmte.

De jury prijst de architecten voor hun scherpe ingrepen. Zij hebben het gebouw omgevormd van een functioneel laboratorium naar een inspirerende onderwijsruimte. De unieke afmetingen van het gebouw zijn omgezet in een pluspunt en de installatietechniek is vernuftig weggewerkt in de vloeren. Door toepassing van warmteterugwinning en zonnepanelen werkt het gebouw energiezuinig. De inrichting met beplanting zorgt voor een aantrekkelijk binnenklimaat en sfeer. Het resultaat is een duurzame, flexibele en toekomstbestendige ruimte. Hier voelen studenten en onderzoekers zich thuis en worden zij gestimuleerd tot interactie en samenwerking.

De Relevantie van Architectuur voor de Samenleving

Dit winnende project benadrukt de belangrijke rol van architecten bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen. Door bestaande structuren te transformeren en te werken met hergebruikte en hernieuwbare materialen, dragen architecten bij aan duurzame en leefbare steden. De Faculteit ITC is een uitstekend voorbeeld van hoe architectuur kan bijdragen aan functionele, esthetische en ecologische doelen. De BNA nodigt architecten en de samenleving uit om deze inspirerende transformatie te omarmen. We moedigen iedereen aan om na te denken over hoe architectuur kan bijdragen aan een betere toekomst.

Categoriewinnaars en eervolle vermelding

Leefbaarheid en Sociale Cohesie

Fietsenstalling IJboulevard, Amsterdam 

Architectenbureau: VenhoevenCS architecture+urbanism 

Opdrachtgever: gemeente Amsterdam

De jury vindt dat de gemeente als opdrachtgever lef heeft getoond om dit complexe ondergrondse bouwproject aan te gaan. Zo is voorkomen dat de IJ-zijde (deels) dichtgebouwd zou worden met fietsenstallingen. In plaats daarvan is een geweldige openbare ruimte gecreëerd, die de kroon vormt op de ontsluiting van de achterkant van het station en stadsdeel Noord. De fietsenstalling is mooi afgewerkt en functioneert goed. De jury vindt de boulevard de grootste verdienste van dit drie-vliegen-in-een-klap-project. Deze biedt welkome ademruimte in de stedelijke hectiek en voegt verblijfskwaliteit toe aan het stationsgebied. Een aanwinst voor zowel Amsterdammers als de vele reizigers die dagelijks op deze plek komen, van grote betekenis voor de leefbaarheid en sociale cohesie in de stad. Daarom wint de IJboulevard in deze categorie.  

Particuliere Woonbeleving

De Kwekerij fase 2, Utrecht (categoriewinnaar)

Architectenbureau: Arons en Gelauff architecten

Opdrachtgever: Jebber

De jury is onder de indruk van dit project en dan met name de manier waarop architectenbureau Arons en Gelauff de stedenbouwkundig uitdagende opdracht om op een beperkte hoeveelheid grond veel woningen te bouwen heeft aangepakt. De positie van de torens en de woningen is zo bepaald dat elke woning (44m2) zo veel mogelijk zonlicht en uitzicht heeft. De hoogte van de torens varieert van 9 tot 11 lagen, met op elke verdieping vier woningen. Iedere woning heeft op deze manier tweezijdig uitzicht, via grote ramen die dubbelen als Franse balkons. Op de begane grond zijn de gemeenschappelijke ruimte, een café, restaurant en een fietsenwinkel. Met een goed doordachte, rationele aanpak is het gelukt om deze kleine appartementen een bovengemiddelde woonkwaliteit te geven.

Stimulerende Omgevingen

Stadhuis Den Helder 

Architectenbureau: Office Winhov en Van Hoogevest Architecten

Opdrachtgever: Ontwikkelingsmaatschappij Zeestad i.o.v. gemeente Den Helder

De jury is vol lof over dit project. De keuze van de gemeente om op deze plek te gaan zitten is gedurfd, de publieke functie van het stadhuis vormt een verrijking voor het gebied. De architecten hebben goed gekeken naar de identiteit en kwaliteiten van de bestaande gebouwen. In plaats van het contrast te zoeken – de gangbare aanpak – hebben ze in de nieuwe bouwdelen op een eigentijdse manier op het bestaande voortgeborduurd. De ruimtelijke beleving is daardoor versterkt; als je de publiekshal binnenstapt proef je de historie. Onderdeel van die beleving is dat de installatietechniek buiten beeld is weggewerkt; heel knap gedaan. Ook is veel aandacht besteed aan gebruik van materiaal, licht en (historisch) kleurgebruik. Mooi detail: op de houten balken zijn de oude ingekerfde teksten bewaard. Dit alles maakt een uitnodigende publieke plek en prettige werkruimte.

Identiteit en Icoonwaarde

Museum Paleis Het Loo 

Architectenbureau: KAAN Architecten

Opdrachtgever: Stichting Paleis Het Loo Nationaal Museum

De jury is onder de indruk van deze – ook constructief – gedurfde ingreep, die tegelijk ingetogen en monumentaal is. De kwaliteit spat ervan af. De verbinding tussen het paleis met zijn historie en de hedendaagse uitbreiding is prachtig uitgewerkt; in de plattegrond, de waterpartij en de fraaie doorzichten. Door het sprankelende licht, hoogwaardig materiaalgebruik en de bijzondere belijning in het plafond heeft de ondergrondse ruimte – die makkelijk somber had kunnen worden – een feestelijk karakter gekregen. Van de windroos in de vloer tot het met oranjebloesemmotieven gedecoreerde hout; over elk detail is nagedacht. Een tot in perfectie uitgevoerd gebouw, dat imponeert en (icoon)waarde toevoegt aan het bestaande monument.

Eervolle vermelding

Wooncooperatie De Warren

Architect: Natrufied architecture

Opdrachtgever: wooncoöperatie De Warren

De jury waardeert de inzet van de bewoners om dit pioniersproject van de grond te krijgen, van het zelf geoogste bouwmateriaal tot het opzetten van een vereniging waarvan zij huren. De hoofdthema’s duurzaamheid en gemeenschappelijkheid zijn consequent uitgewerkt. De eervolle vermelding is voor het opzetten van het coöperatiemodel met een sociale en financiële structuur. Daarbij is een slim spaarsysteem met een terugvloeiregeling ontwikkeld, waardoor huurders in de loop van twintig jaar financieel iets kunnen opbouwen. De jury hoopt van harte dat dit woonmodel voor meer doelgroepen zal gaan werken.

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand