Home > Branche > Nieuws > 1e prijs uitgereikt aan ontwerper ‘GGZ behandelplek van de toekomst’

1e prijs uitgereikt aan ontwerper ‘GGZ behandelplek van de toekomst’

ontwerp voor de Behandelplek van de Toekomst

Delen

In maart is in de Openbare Bibliotheek van Utrecht de winnaar bekend gemaakt van het ontwerp voor de Behandelplek van de Toekomst. Studenten van zeven opleidingen in Nederland hebben samen 19 ontwerpen ingezonden. Het winnende ontwerp zal ook daadwerkelijk worden gerealiseerd bij een GGZ-instelling. Het doel is om in 2024 nog 16 behandelruimtes deze make-over te geven, met de ambitie om dit aantal elk jaar te verdubbelen. De Behandelplek van de Toekomst is een initiatief van de Utrechtse stichting MADE-Life, die zich inzet zich voor de bevordering van de geestelijke gezondheid voor kinderen en jongvolwassenen in Nederland en daarbuiten.

Het winnende ontwerp was van Channah Kruijt, student bij Saxion Interior, Design & Styling en eigenaar van antistudio in Amsterdam. Alle ingezonden ontwerpen werden beoordeeld door een jury van (voormalige) patiënten en een jury van professionals, de laatste bestaande uit Roos Reedijk (stylist en presentator Kopen Zonder Kijken), prof. dr. Robert Schoevers (hoofd Psychiatrie UMC Groningen), Francesco Messori (creatief directeur D/DOCK architecten) en Gijs Coppes (GZ psycholoog & CEO OpenUp). Een aantal opmerkingen van de jury’s over het winnende ontwerp Ruimte Voor Verbinding:

“A project that is correct in terms of analysis of the topic, principles of the design strategy, lay out and forms & material definition. The general look & feel is natural, not intimidating, relaxing, it could be easily be used as a real re-adapting of an existing clinic.”

“Er spreekt veel liefde uit.”

“Goed uitgedacht én uitgewerkt. Alles voelt in balans. De stijl is mooi en neutraal genoeg zodat het de meeste mensen aan zal spreken.”

De aanleiding

Ongeveer 1,2 miljoen mensen volgen jaarlijks een behandeling in de GGZ. De duizenden behandelruimtes lijken nu vaak op een kantoor: grijs meubilair, systeemplafonds en TL-verlichting. Dit terwijl de omgeving eveneens van invloed is op het slagen van een sessie of therapie. Stichting MADE-Life deed onderzoek naar hoe patiënten de ruimtes ervaren en vroeg de studenten een behandelplek te bedenken die menselijker, warmer en doeltreffender is. Tientallen studenten zijn daarop de uitdaging aangegaan. Zonder restricties, dus met alle ruimte voor creativiteit en innovatie. Alle andere ingezonden ontwerpen vindt u hier.

De challenges van MADE-Life

Stichting MADE-Life organiseert, ook in 2024 en daarna, challenges om innovatieve en impactvolle manieren te vinden om de geestelijke gezondheidszorg te verbeteren. Dit kunnen hele kleine tactische verbeteringen zijn, maar net zo goed grote systeemwijzigingen. Want er lijden enkele miljoenen mensen in Nederland aan psychische aandoeningen, waaronder ook enkele honderdduizenden kinderen en jongeren. MADE-Life heeft 4 thema’s en 16 initiatieven geformuleerd op de gebieden Preventief Toezicht, Tijdige Opsporing, Betere Behandeling en Optimalisering Systeem. De ‘MADE’ in MADE-Life staat voor ‘Mental Advocacy for Disease Elimination’.

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie