Home > Branche > Nieuws > Belgium is Design toont meer dan 30 ontwerpers op de Milan Design Week 2024

Belgium is Design toont meer dan 30 ontwerpers op de Milan Design Week 2024

Delen

Belgium is Design promoot internationaal Belgisch designtalent en brengt designprofessionals met elkaar in contact op belangrijke evenementen en B2B-bijeenkomsten, van Brussel tot Milaan, via Parijs en New York. In dit opzicht is de Milan Design Week een sleutelevenement voor Belgium is Design. Het was in deze designhoofdstad dat de eerste initiatieven werden gelanceerd door de volgende organisaties: Flanders DC, MAD Brussels en Wallonie-Bruxelles Design Mode, die zich in 2011 verenigden onder de noemer Belgium is Design.

Dit jaar concentreert Belgium is Design zich op een grote tentoonstelling in de Fuorisalone binnen het kader van Baranzate Ateliers. Naast gevestigde namen focust BOLD Dualities ook op een beloftevolle nieuwe generatie. Daarom deze editie geen deelname aan de SaloneSatellite.

Voor de eerste keer in de geschiedenis van Belgium is Design, het internationale designplatform georganiseerd door Flanders DC, WBDM en MAD Brussels, stellen meer dan 30 ontwerpers en ontwerpstudio’s gezamenlijk tentoon tijdens de Milan Design Week. Onder de titel BOLD Dualities brengen de twee curatrices van Baroness O. talent van eigen bodem samen en dit in een scenografie van Karel Burssens. Zoals de titel aangeeft is het een stoutmoedige, gedurfde maar vooral eigenzinnige selectie geworden. Als locatie wordt gekozen voor Baranzate Ateliers, een initiatief van ontwerper Lionel Jadot, dat dit jaar plaatsvindt in een nieuwe, indrukwekkende locatie.

Lees ook: in 2022 presenteerde Belgium is Design dertien jonge designstudio’s op SaloneSatellite.

België mag dan een klein land zijn met een nogal complexe geschiedkundige en politieke structuur, onze ontwerpers stellen zich vaak bescheiden, adaptief en ambigue op. Die tegenstrijdigheden komen samen in de presentatie BOLD Dualities. De presentatie, die objecten van meer dan dertig Belgische ontwerpers omvat, toont hoe onze designers zich aanpassen aan de ambiguë identiteit van het land, hoe ze zich verplaatsen in complexe situaties en hoe ze zich verbindend opstellen aan de omgeving waarin ze leven. Maar vooral: hoe zich dat vertaalt in hun ontwerpen. Hoe ze de designindustrie stimuleren en in vraag stellen. Hoe ze binnen bestaande grenzen, normen blijven verleggen. En hoe ze uitdagingen nooit uit de weg gaan. Die houding onderscheidt hen vaak van soortgelijke internationale profielen waardoor ze zich kunnen focussen op een eigenzinnige manier van ontwerpen. Dat maakt Belgisch design uniek.

 

 

 

 

 

De curatoren van Baroness O. benadrukken de dualiteit uit de titel nog eens extra door de gekozen objecten in twee groepen te verdelen. Ze zetten ze als het ware tegenover elkaar. Het zorgt voor een spannende tweespalt tussen objecten en hun ontwerpers waarbij de tegenstrijdigheid hen vreemd genoeg samenbrengt maar ook verdeelt. Het resultaat is een dynamisch spel tussen twee groepen die op een verschillende manier een gezamenlijk verhaal schrijven, die elkaar aantrekken en afstoten, die verdelen en verbinden. Deze groepen gaan in een scenografie van Karel Burssens met elkaar in dialoog.

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand