Home > Branche > Nieuws > Amsterdamse erepenning voor architecten Jan Benthem en Mels Crouwel

Amsterdamse erepenning voor architecten Jan Benthem en Mels Crouwel

Jan Benthem en Mels Crouwel kregen Frans Banninck Cocqpenning

Delen

Jan Benthem en Mels Crouwel kregen 15 februari de Frans Banninck Cocqpenning uitgereikt door locoburgemeester Hester van Buren. De prijs is een erkenning van hun bijzondere architectonische en stedenbouwkundigebijdrage aan de stad Amsterdam.

Bekende ontwerpen

Jan Benthem en Mels Crouwel zijn de oprichters van Benthem Crouwel Architects, dat door de jaren heen een indrukwekkend portfolio opbouwde in binnen- en buitenland. In en om Amsterdam ontwierpen zij de Ziggo Dome en alle stations van de Noord/Zuidlijn. Ze waren verantwoordelijk voor het Masterplan en de uitbreiding van Amsterdam Schiphol Airport. Ook vernieuwden zij station Amsterdam Centraal, RAI Amsterdam, het Stedelijk Museum en het Anne Frank Huis. Andere bekende ontwerpen van hun hand: museum De Pont in Tilburg, station Rotterdam en Utrecht Centraal en het Academisch Centrum Tandheelkunde (ACTA) in Amsterdam.

Simpele oplossingen voor complexe vraagstukken

In de 45 jaar van hun samenwerking realiseerden Jan Benthem en Mels Crouwel een breed scala van internationale projecten dat varieert van luchthavens tot stations, van musea en woningen tot universiteiten en kantoren, en van bruggen tot poppodia. “Complexe vraagstukken verdienen een simpele oplossing” was daarbij steeds hun uitgangspunt. Met een grote voorliefde voor innovatieve technieken en, waar mogelijk, modulaire constructie en flexibel bouwen. Bovendien keken zij altijd verder dan alleen de architectuur: de gebouwen moesten ook optimaal zijn ingebed in de stad.

Benthem Crouwel Architects: ‘Beyond Architecture’

Begin dit jaar verlieten Benthem en Crouwel het architectenbureau dat sinds 2017 onder de naam Benthem Crouwel Architects wordt geleid door de vier partners Pascal Cornips, Daniel Jongtien, Saartje van der Made en Joost Vos. Het bureau werkt momenteel aan prestigieuze projecten in binnen- en buitenland, zoals onder andere Museum Arnhem, woningbouwproject Palazzo in ’s-Hertogenbosch, diverse projecten in Tsjechië, waaronder het Masterplan voor een groot treinstation in Brno, Brussel Airport, drie stations voor de metro in Parijs en een datacentrum in Stuttgart.

Frans Banninck Cocqpenning

De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Voor de penning komen ook mensen in aanmerking die uitzonderlijk grote prestaties voor Amsterdam hebben verricht op sportief, wetenschappelijk, journalistiek, kunstzinnig, politiek, economisch gebied met een landelijke of internationale uitstraling.

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand