Home > Productnieuws > Kantoor- & Projectmeubilair > Meubelindustrie en Interieurbouw veren op na coronadip

, ,

Meubelindustrie en Interieurbouw veren op na coronadip

Delen

Het gaat goed in de meubelindustrie en interieurbouw. Dat meldt branchevereniging CBM op basis van een halfjaarlijkse conjunctuurmonitor. “De meeste leden van Koninklijke CBM hebben de coronacrisis goed doorstaan en het werk trekt flink aan. Na de coronadip van vorig jaar hebben meubelfabrikanten en interieurbouwers de weg omhoog weer gevonden, al zijn ze nog niet terug op het niveau van 5 jaar geleden.” Tevens wordt het steeds moeilijker om goed opgeleide vaklieden te vinden.

Koninklijke CBM publiceert voor de twaalfde keer op rij de resultaten van de halfjaarlijkse conjunctuurmonitor. Via een online enquête is aan de leden gevraagd hoe zij het in de eerste helft van 2021, een jaar na de corona-uitbraak, gedaan hebben. “Het totaalbeeld van de branche laat zien dat de leden op vrijwel alle indicatoren positieve ontwikkelingen laten zien. Bij twee op de drie respondenten groeide de omzet en de orderintake, bij de helft van de respondenten verbeterde het bedrijfsresultaat. Verder heeft één op de drie respondenten meer personeel aangenomen, dat is bijna twee keer zo veel als een jaar eerder.” Ook de verwachtingen over de tweede helft van 2021 zijn duidelijk positiever dan het half jaar ervoor. De helft van de respondenten verwacht volgens CBM een verbetering van de omzet, een hogere orderintake en een beter bedrijfsresultaat.

“Voor het eerst brengen we in deze monitor de trends en ontwikkelingen van onze leden in beeld over de laatste vijf jaar. Sinds de tweede helft van 2016 daalde het aantal bedrijven met omzetgroei van 74 naar 50 procent.” Bij de uitbraak van corona begin 2020 had zo’n twee op de drie bedrijven te maken met omzetdaling. “Diezelfde neerwaartse trend zagen we terug bij de ontwikkelingen van het bedrijfsresultaat en de winstgevendheid. Eind 2016 had 80 procent van de respondenten met winst gedraaid, begin 2020 gaf nog slechts de helft van de bedrijven aan winst te hebben gemaakt. Diezelfde neerwaartse trend zagen we ook terug bij de ontwikkeling van het personeelsbestand. Het aantal bedrijven dat meer investeerde lag in de afgelopen vijf jaar tussen de 40 en 50 procent. Vanwege de corona-uitbraak daalde ook dit percentage naar 30 procent.

Uit de overzichten van het historisch perspectief blijkt volgens CBM dat de branche sinds begin 2020 de weg omhoog heeft teruggevonden. “Een half jaar na de corona-uitbraak zagen we op de meeste indicatoren verbetering. Het afgelopen half jaar zette deze positieve trend zich versterkt door. De neerwaartse trend die sinds eind 2016 was ingezet, bereikte begin 2020 een dieptepunt. Na de corona-uitbraak zien we positieve resultaten op de indicatoren omzetgroei, winstgevendheid en aanname van personeel. Een duidelijke trendbreuk.”

Hoewel dit positieve ontwikkelingen zijn, is de branche nog niet terug op het niveau van 5 jaar geleden. “Maar het geeft wel aan dat bedrijven in de meubelindustrie en interieurbouw goed uit de coronacrisis komen. De positieve verwachtingen over het komend half jaar versterken dit beeld. Overigens laat de monitor ook zien dat bedrijven flinke problemen hebben met de beschikbaarheid, de levertijden en de als maar stijgende prijzen van grondstoffen en materialen. Dat zet de positieve ontwikkelingen de komende maanden onder druk en voorlopig is nog niet duidelijk wanneer hier verbetering in zal komen.”

Via deze link kunnen geïnteresseerden de verdere resultaten van de monitor bekijken. De resultaten zijn uitgesplitst naar de bedrijfssegmenten interieurbouw, meubelindustrie en toelevering en naar de verschillende bedrijfsgroottes (1-5, 6-10, 11-35 en >35 medewerkers).

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand