Home > Branche > Nieuws > Kantoorkosten nauwelijks gedaald

,

Kantoorkosten nauwelijks gedaald

Delen

In 2020 werkten bijna alle kantoormedewerkers in Europa lange periodes thuis. Toch daalden de kosten voor werkplekken nauwelijks. Dat blijkt uit de Occupier Cost Index (OCI) van vastgoedadviseur Colliers. In Nederland daalden de uitgaven ook met 2 procent, naar 9.318 euro.

“De werkomgeving werd met kleine ingrepen aangepast aan de nieuwe situatie, maar de grotere investeringen in het gebouw en de werkomgeving werden op de lange baan geschoven,” zegt Denise Hoogendoorn, hoofd FM Consultancy bij Colliers, in een reactie op de website van Colliers.

De Occupier Cost Index van vastgoedadviseur Colliers is samengesteld op basis van data uit 29 landen, 3.990 gebouwen, 26,1 miljoen vierkante meter kantoorruimte en 1,96 miljoen fte. In de Occupier Cost Index worden alle kantoorkosten vergeleken op basis van de Europese facilitaire norm EN 15221. Deze norm kent vier categorieën: gebouw & infrastructuur, mens & organisatie, ICT en management.
“De relatief lage gebouwkosten, waaronder de huur, zorgen ervoor dat Nederland in de Europese middenmoot scoort”, legt Hoogendoorn uit. “Voor de categorie ‘gebouw & infrastructuur’ zijn we 17e van de 29. Voor de categorie ‘mens & organisatie’ staat Nederland zevende. Hieronder vallen diensten voor een veilige en aangename werkomgeving zoals catering, receptie en beveiliging. Arbeid is hier duurder dan in de meeste landen.”

https://www.colliers.com/nl-nl/research/kantoorkosten-daalden-in-europa

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie