Home > Branche > Hybride werken > Vijf vragen over de luchtkwaliteit op kantoor

, ,

Vijf vragen over de luchtkwaliteit op kantoor

Delen

Het strikte thuiswerkadvies is komen te vervallen en blijkens de vele files zijn velen weer ‘gewoon’ op kantoor. Maar hoe zit het daar met de luchtkwaliteit? Volgens de Zweedse fabrikant Blueair moeten wat dat betreft een aantal elementaire vragen gesteld worden.

“Het zorgen voor voldoende frisse lucht is een van de nieuwe basisregels om verspreiding van het coronavirus te voorkomen”, aldus een woordvoerder. “Maar de voordelen van ventilatie reiken veel verder dan dat.” Om dit duidelijk te maken beantwoordt de woordvoerder een vijftal vragen.  


Waarom is goede ventilatie op kantoor zo belangrijk?

“Hoe meer tijd we binnen doorbrengen met andere mensen, hoe groter de kans dat we elkaars uitgeademde lucht (en ziektekiemen) inademen. Goede ventilatie kan voorkomen dat deze minuscule, besmette druppeltjes in de lucht blijven zweven. Nu we weer naar kantoor gaan en meer contactmomenten hebben, zijn we immers ook weer vatbaarder voor andere virussen. Niet voor niets wordt er dit najaar gevreesd voor een zware griepgolf. Door de toevoer van schone lucht krijgt dus niet alleen corona minder kans om zich te verspreiden, maar loop je ook minder snel een verkoudheid of griepje op.”

Welke andere voordelen heeft een goede luchtkwaliteit op kantoren?
“De luchtkwaliteit op kantoor kan de gezondheid van werknemers dus beïnvloeden. Ook voor corona was dit al duidelijk. Een bekende Harvard-studie onder meer dan 3.000 werknemers toonde aan dat het ziekteverzuim met 53 procent toenam onder werknemers in slecht geventileerde ruimten. Bovendien laat recent onderzoek van Harvard3 zien dat de luchtkwaliteit in een kantoor een aanzienlijke invloed heeft op de cognitieve functies van werknemers, zoals de reactietijd en het vermogen om zich te concentreren. Ook concluderen de onderzoekers dat een verslechterde luchtkwaliteit een negatief effect heeft op de productiviteit van de werknemers.”

En hoe zit het dan op de scholen van onze kinderen?
“Wij mogen dus weer naar kantoor, maar ook onze kinderen mogen weer naar school. Hier is goede ventilatie eveneens van groot belang. Op korte termijn veroorzaken vervuilde luchtdeeltjes namelijk allergieën en astmatische reacties, vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Europees onderzoek laat zien dat dit op lange termijn zelfs tot chronische ziekten kan leiden. Kinderen zijn hier vaak extra gevoelig voor, omdat hun longen en hersenen nog in ontwikkeling zijn.”

Op de meeste scholen is het echter slecht gesteld met de luchtkwaliteit in klaslokalen, blijkt uit onderzoek van Blueair in samenwerking met verschillende wetenschappers. Sara Alsén (Chief Purpose Officer bij Blueair): “In alle klaslokalen was de concentratie van zwevende deeltjes hoger dan het rode niveau van de WHO, dat bij langdurige blootstelling gevaarlijk voor de gezondheid wordt geacht en waarvoor maatregelen ter bestrijding van luchtverontreiniging worden aanbevolen.” Ook toonde de studie aan dat de gevolgen van een slechte luchtkwaliteit in leeromgevingen door zowel leraren als ouders wordt onderschat.

Maar is een raam openzetten dan niet voldoende?
“Simpelweg een raam openzetten om de boel door te laten luchten kan de luchtkwaliteit verbeteren, maar daar staan we nu het kouder wordt niet per se om te springen. Bovendien biedt dit ook geen soelaas als je in een gebied zit waar de buitenlucht van slechte kwaliteit is, wat in veel steden helaas het geval is. Onlangs noemde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) luchtvervuiling nog een van de grootste milieubedreigingen voor de menselijke gezondheid. Ook in Nederland voldoet de luchtkwaliteit op veel plekken niet aan de richtlijnen. Met het openzetten van een raam haal je dus ook de schadelijke stoffen naar binnen.”

Hoe kan een luchtreiniger hierbij helpen?
“Gelukkig zijn veel nieuwe kantoorpanden tegenwoordig uitgerust met mechanische ventilatiesystemen wat zorgt voor de toevoer van schone lucht. Is dit bij jou op kantoor niet het geval? Dan kan een draagbare luchtreiniger uitkomst bieden. Luchtreinigers met een HEPA-filter kunnen verrassend goed werk leveren bij het verwijderen van vervuilde luchtdeeltjes, maar alleen als het juiste apparaat wordt gebruikt voor de grootte van de ruimte. De luchtreinigers van Blueair combineren elektrostatische en mechanische filtratie om tot 99.97 procent van de vervuilende stoffen in de lucht te verwijderen, zoals virussen, bacteriën, (fijn)stof en pollen. Zo wordt de lucht op kantoor – of school – weer schoon.”

https://www.blueair.com/nl/air-purifiers 

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand