Home > Branche > Hybride werken > ‘Jongeren dupe van thuiswerken’

‘Jongeren dupe van thuiswerken’

Delen

Als we na de coronacrisis blijven thuiswerken zoals we nu doen, dan zullen vooral jongere medewerkers daar last van hebben. Dat meldt de Vrije Universiteit (VU) op basis van een onderzoek van HR-wetenschapper Kilian Wawoe.

“Meer dan zevenduizend mensen werden gevraagd naar hun ervaring met verplicht thuiswerken en hoe ze het werk willen inrichten ná Corona”, aldus een woordvoerder van de VU. Het onderzoek is op woensdag 9 juni boekvorm verschenen en is op die dag aangeboden aan minister Wopke Hoekstra.

Wawoe stelt dat er een groot verschil is tussen de groepen jongeren tot dertig jaar en oudere medewerkers, waarbij de eerste groep vaker naar kantoor wil. “Als je nog weinig kennis en netwerk hebt om op terug te vallen is thuiswerken lastig, zeker als je ook nog klein behuisd bent”, aldus de onderzoeker.

In de actuele discussie over werken na corona gaat het vooral over vaker op afstand werken omdat we hebben geleerd dat dat kan, waardoor ook de files in de toekomst tot een minimum beperkt worden. Wawoe op de website van de VU: “Dat is natuurlijk geen slecht idee, maar er wordt een belangrijke groep in deze discussie vergeten. Het gesprek moet vooral gaan over goed doordachte plannen over werken op kantoor zodat de nieuwe generatie werknemers het vak leert en zich op z’n gemak voelt. In de coronacrisis zijn we geleid door een relatief kleine groep mensen die een koophuis hebben, een eigen werkkamer en voldoende kennis en netwerk hebben om op terug te vallen. Die groep moet niet bepalen hoe het verder moet. We kunnen beter eerst luisteren naar de groep die het in de lockdown het zwaarste had. Dat levert op de lange termijn niet alleen gelukkigere medewerkers op, maar zo zorgen we ervoor dat we jonge mensen sneller het vak leren.”

Momenteel wordt door verschillende organisaties en partijen gepleit voor regelgeving op het gebied van thuiswerken. Zo wil FNV dat thuiswerken een recht wordt en werken D66 en GroenLinks aan een initiatiefwetvoorstel dat inhoudt dat een werkgever thuiswerken alleen mag weigeren wanneer er een zwaarwegende reden is. Wawoe is niet overtuigd van het nut van deze ideeën. “Autorijden leer je ook niet in je eentje”, aldus de wetenschapper via de VU-nieuwspagina. “Werken is een ‘teamsport’, dus als een deel van het team thuis zit dan lijden juist jongeren daaronder”. Bovendien kwam uit zijn onderzoek naar voren dat verschillende generaties er andere manieren van communiceren op nahouden. Veertig-plussers bellen graag, terwijl millenials de voorkeur geven aan andere manieren van communicatie. “Het gevolg is dat jongere medewerkers een grote barrière voelen om vragen te stellen aan collega’s die niet op kantoor zijn”, aldus de VU-woordvoerder.

Wawoe stelt dat er aandacht moet zijn voor groepen die de thuiswerkperiode als zeer zwaar hebben ervaren. “Als acht van de tien collega’s graag veel thuiswerken en twee krijgen een burn-out omdat ze niet goed kunnen werken, dan vertellen statistieken niet het hele verhaal.” De groep die het moeilijk had, moet volgens de VU-wetenschapper eerst aan het woord komen, niet de groep die alle voordelen heeft gehad. “Er is een groot tekort aan gekwalificeerd personeel in Nederland, dus we moeten een beetje zuinig zijn op elkaar.”

www.vu.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand