Home > Branche > Onderzoek > NoorderRuimte start meerjarig onderzoek Gezonde Gebouwen

NoorderRuimte start meerjarig onderzoek Gezonde Gebouwen

Delen

Kenniscentrum NoorderRuimte is onlangs begonnen met het 5-jarige onderzoeksprogramma ‘Gezonde Gebouwen’. Met vijfentwintig onderzoekers en twee lectoren gaat NoorderRuimte praktijkgericht onderzoek doen naar de invloed van de gebouwde omgeving op de gezondheid en het welzijn van gebruikers.

“Wij bevinden ons ons hele leven in en om gebouwen. Toch weten we nog te weinig over de invloed daarvan”, zegt dr. Mark Mobach, programmaleider en leading lector van het Kenniscentrum NoorderRuimte. “We bouwen al eeuwen scholen, maar waarom stapelen de klachten zich dan nog op? En hetzelfde verhaal geldt voor kantoren.” Maar waardoor komt dat dan? “We leren te weinig van onze fouten, er is te weinig onderzoek en we snijden gebruikers te vaak de pas af”, volgens Mobach. “Er wordt veel gepraat, maar weinig écht geluisterd en geleerd. Binnen ons onderzoek stellen we de gebruiker centraal.”

Het onderzoek Gezonde Gebouwen richt zich op kantoren, onderwijs, stadsontwikkeling en zorg. “We leren net zo graag over een ideale kolfkamer als over een school, ziekenhuis of stadswijk.” Vaak is er samenhang. Lucht, licht, geluid, temperatuur en uitzicht op natuur zijn bekende voorbeelden waarmee je de gezondheid positief kunt beïnvloeden. En architectuur die gebruikers privacy, autonomie en keuzevrijheid biedt, vermindert de stress.

In 2019 ontving Mark Mobach met zijn lectoraat de Deltapremie, een prijs van
500.000 euro voor praktijkgericht onderzoek in Nederland. Mede door deze Deltapremie is het mogelijk dit onderzoek te doen.

https://www.hanze.nl/nld/onderzoek/kenniscentra/kenniscentrum-noorderruimte

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand