Home > Productnieuws > Kantoor- & Projectmeubilair > Koninklijke Ahrend schrapt arbeidsplaatsen en verplaatst productie

Koninklijke Ahrend schrapt arbeidsplaatsen en verplaatst productie

Delen

Opmerkelijk nieuws van Koninklijke Ahrend. Het bedrijf, waaronder onder meer de ‘grote namen’ Ahrend en Gispen ressorteren, gaat volgend jaar tweehonderd arbeidsplaatsen schrappen. Ook wordt de productie in Culemborg gesloten. Reden: de forse omzetdaling als gevolg van de coronacrisis.

“Sinds de uitbraak van de pandemie en vooral door het verplichte thuiswerken, zagen we de opdrachten met ruim 30 procent ongekend hard teruglopen”, aldus Eugène Sterken, CEO van Ahrend. Na een recordomzet in 2019 en een aanvankelijke goede start dit jaar, verwacht Ahrend over geheel 2020 een omzetdaling van 20 procent, zo meldt de directie.

Omdat het fors lagere ordervolume nog geruime tijd zal aanhouden en maar deels goedgemaakt wordt door de toegenomen vraag naar thuiswerkplekken sinds de uitbraak van de tweede golf, kondigde de directie ingrijpende maatregelen aan die in de komende 2 jaar hun beslag krijgen. De maatregelen behelzen onder meer de sluiting van de productielocatie in Culemborg; eind 2021 zullen de activiteiten verhuizen naar de grotere locatie in Sint-Oedenrode. Daarnaast zal op de huidige locatie in Praag worden geïnvesteerd in een nieuwe volautomatische houtverwerkingsfabriek. De kantoorinrichter trekt 14 miljoen euro uit voor productontwikkelingen en optimalisatie van productie en logistiek. Het bedrijf haalt deze investeringen naar eigen zeggen naar voren ondanks harde coronaklap.

Sterken probeert een positieve draai te geven aan de ongetwijfeld pijnlijke ingreep: “Deze maatregelen liggen volledig in lijn met onze strategie die is gericht op verdere consolidatie en verduurzaming van productie en logistiek. Door de druk op het volume en de veranderende klantvraag versnellen we echter deze beweging. Met dit plan kunnen we ook onze capaciteiten internationaal efficiënter benutten en als bedrijf verder flexibiliseren. Dit geeft ons de mogelijkheid veel beter dan voorheen te reageren op veranderingen in klantbehoeften zoals de opkomst van thuiswerken, maar ook op veranderingen die de transitie naar een circulaire economie en onze expansie in het buitenland met zich meebrengen. Aan de ene kant versnellen we onze strategie, maar aan de andere kant kunnen we onze ogen niet sluiten voor het lagere omzetniveau waarvan ook volgend jaar sprake zal zijn.”

Door de voorgenomen maatregelen verdwijnen in de komende 2 jaar tezamen tweehonderd arbeidsplaatsen, waarvan circa de helft in het buitenland. “We verwachten dat de omzetdaling op de kantorenmarkt ook in 2021 door de economische gevolgschade van de crisis zal aanhouden, zeker zolang de overheid en bedrijven terughoudend blijven over een veilige terugkeer naar kantoor. We zullen ons kostenniveau daarop moeten blijven aanpassen en verder moeten inkrimpen”, aldus Sterken.

Het lijkt duidelijk dat het bij de sluiting van de locatie in Culemborg gaat om de productie van het merk Gispen. Dit is immers voor zover valt na te gaan de enige productielocatie van Koninklijke Ahrend in Culemborg. Bij zowel Ahrend als Gispen wil men dit niet nader toelichten. Gispen-directeur Maurits van Berckel verwijst naar woordvoerder Constant van Heemst van Koninklijke Ahrend. En deze zegt op vragen van Inside Information het volgende: “Voor je inhoudelijke vragen moet ik je verwijzen naar de inhoud van het persbericht.” In het persbericht is echter niet te lezen 1) of de aangekondigde sluiting inderdaad betrekking heeft op de Gispen-vestiging, 2) wat de maatregelen betekenen voor het personeel van de te sluiten vestiging, en 3) of ook de showroom en ondersteunende diensten van Gispen zullen verdwijnen uit Culemborg.

We houden u de komende tijd zoveel mogelijk op de hoogte van wat er achter het Ahrend-rookgordijn schuilgaat. Vooralsnog is er slechts ruimte voor de volgende ‘educated guess’: Gezien het verleden – toen Ahrend en Gispen grote concurrenten van elkaar waren – is het nogal pijnlijk voor de Gispen-bloedgroep binnen het Ahrend-concern dat de productie van Gispen wordt ondergebracht bij de voormalige vijand. Vandaar dat men deze boodschap liever niet expliciet naar buiten wil brengen. Temeer daar een dergelijke boodschap zou ingaan tegen de ietwat geforceerd positieve kop boven het persbericht (‘Ahrend haalt investeringen naar voren ondanks harde coronaklap’).

www.ahrend.com

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie