Home > Overig nieuws > Rabobank: daling omzetprognoses

Rabobank: daling omzetprognoses

Delen

Helemaal verrassend is het natuurlijk niet, zeker nu we mogelijk aan het begin staan van een ’tweede golf’ van coronabesmettingen: de omzetprognoses van het Nederlandse bedrijfsleven zien er nog niet bijzonder gunstig uit. Volgens de Rabobank zijn de verwachtingen de afgelopen tijd verder naar beneden bijgesteld.

“De lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland zullen nog zeker een jaar aanhouden”, aldus een woordvoerder van de bank. “Met name in de horeca, industrie, automotive en delen van de retailsector blijft de omzetdaling groot.”

Natuurlijk is deze tendens ook zichtbaar in ‘onze’ sector. Zo stelt de Rabobank dat meubelspeciaalzaken voor de komende twee kwartalen een omzetdaling van telkens 5 procent kunnen verwachten; voor de eerste drie kwartalen van 2021 gaat het telkens zelfs om 10 procent. Onder het kopje ‘zakelijke dienstverlening’ zijn de cijfers overigens iets opwekkender. Zo wordt in de komende twee kwartalen bij architectenbureaus, organisatie-adviesbureaus, schoonmaakbedrijven en verhuur/leasebedrijven weliswaar nog een omzetdaling verwacht, maar deze is in 2021 naar verwachting tot stilstand gebracht.

Ook in de ICT-dienstverlening ziet het er relatief gunstig uit, met dit jaar een daling van 7 (Q3) en 4 procent (Q4), en in 2021 een daling van telkens 1 procent per kwartaal. Daar staat tegenover dat de maakindustrie naar verwachting nog steeds zware tijden te wachten staat. Neem de afdeling metaal: dit jaar gaat het om verwachte omzetdalingen van 10 en 8 procent; in de eerste drie kwartalen van 2021 komen daar dalingen van nog eens 6, 4 en 4 procent bovenop.

Al met al toont de prognose van de Rabobank nog geen al te florissant beeld. Ondanks de grote creativiteit die gedurende de afgelopen periode is losgemaakt en het enthousiasme waarmee mensen weer mondjesmaat naar het kantoor gaan, is de economie nog lang niet op kruissnelheid.

www.rabobank.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie