Home > Branche > Nieuws > ‘2 Dagen op kantoor is genoeg’

,

‘2 Dagen op kantoor is genoeg’

Delen

Kantoormedewerkers kunnen veel beter structureel thuiswerken. Dat zegt leiderschapscoach Godelieve Meeuwissen. Ze leert grote organisaties al jarenlang dat afstand geen enkel bezwaar is om teams aan te sturen. Meeuwissen: “Thuiswerken geeft zoveel voordelen. Maar er is wel nieuw en inspirerend leiderschap voor nodig.” 

Meeuwissen: “Organisaties die nog huiverig en zelfs wantrouwend waren ten opzichte van thuiswerken moesten er dit voorjaar toch aan geloven. Dat heeft heel wat stress veroorzaakt
bij directies. Soms zeiden managers bijvoorbeeld dat ze zorgen maakten over het gebrek aan controle op het aantal uren. Na een paar weken zagen ze tot hun verbazing dat het werk meestal gewoon door leek te gaan. Ook zonder toezicht van de baas.”

Meeuwissen benadrukt dat kantoormedewerkers makkelijk 3 dagen per week thuis kunnen blijven werken: “Veel organisaties wisten natuurlijk allang dat thuiswerken heilzaam is. Al die kantoortuinen maken moe en je kunt er nauwelijks geconcentreerd werken. Nog los van dat tijdslurpende reizen in auto of trein. Files? Er zouden alleen nog maar mensen met vitale beroepen in de file mogen staan of in de spits in de trein mogen zitten.”

Meeuwissen schreef haar inzichten en ervaringen op in het boek ‘Inspirerend leiderschap op afstand’, dat onlangs verscheen. Wat zijn haar ‘quickwins’ voor het nieuwe leiderschap? “Allereerst: stop met dat achterhaalde videobellen. Supervermoeiend en het geeft een schijngevoel van verbinding. Pak weer de telefoon. Maar dan wel alleen in de middag. Laat thuiswerkers in de ochtend met rust. Dan zijn ze nog geconcentreerd en maken ze de meeste meters. Nieuw leiderschap vereist een bijna on-Nederlandse mate van duidelijkheid. We kunnen niet overal over blijven polderen. Leiders moeten weer knopen door durven hakken.”

Godelieve Meeuwissen is leiderschapscoach en noemt zichzelf ‘de eerste teamfluisteraar van Nederland’. Ze begeleidt leidinggevenden om hun teams beter te laten functioneren. Ze werkt al jaren vanuit huis.

 

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand