Home > Overig nieuws > Nog kleine groei zakelijke dienstverlening

Nog kleine groei zakelijke dienstverlening

Delen

De omzet van de zakelijke dienstverlening lag in het eerste kwartaal van dit jaar 2 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Veel branches boekten in het eerste kwartaal van 2020 nog een hogere omzet, ondanks de maatregelen tegen het coronavirus die in maart van kracht werden. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

Wel is de omzetgroei van de zakelijke dienstverlening van 2 procent de laagste in jaren. Deze teruggang wordt onder meer veroorzaakt door de reisbranche. Deze sector werd in het eerste kwartaal al hard geraakt door de coronacrisis. De omzet was maar liefst 19,2 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. En dat komt vast niet alleen doordat we in onze branche massaal de reizen naar Frankfurt (Light + Building) en Milaan (Salone del Mobile) afzegden…

De omzet van IT-dienstverleners was in het eerste kwartaal 3,1 procent hoger dan een jaar eerder. De rechtskundige dienstverlening zette in het eerste kwartaal 9,2 procent meer om. Ook bij de administratieve dienstverlening (accountancy, belastingadvisering en administratie) lag de omzet in het eerste kwartaal fors hoger dan een jaar eerder: 7,4 procent.

Bij de architecten lag de omzet 5,6 procent hoger. Inmiddels is de omzet in deze branche al 22 kwartalen op rij hoger dan een jaar eerder. De omzetten van de ingenieursbureaus waren ook hoger: 10,2 procent in het eerste kwartaal tegen 4,1 procent in het vierde kwartaal van 2019.

Het reclamewezen zette gemiddeld 4,6 procent minder om. Hiervóór was de omzet 10 kwartalen op rij hoger. Markt- en opinieonderzoek zette in het eerste kwartaal nog wel meer om, 3,1 procent. De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling was in het eerste kwartaal 1 procent lager dan een jaar eerder. De vorige omzetdaling dateerde uit het eerste kwartaal van 2013.

www.cbs.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand