Home > Productnieuws > Vloer, Wand & Plafond > ‘Dynamisch gebouw vraagt om samenwerking’

‘Dynamisch gebouw vraagt om samenwerking’

Delen

Wil je een gebouw zo ontwerpen dat het dynamisch is en toekomstbestendig, dan moet je samenwerken. Niet alleen de architect en de opdrachtgever, maar ook de materiaalproducent, de productdesigner en de interieurontwerper. En dat met een sterke focus op de gebruiker. Dat was de conclusie van het door vloerfabrikant Forbo georganiseerde ronde tafelgesprek met als thema ‘The Living Building, het gebouw in constante beweging’, dat onlangs plaatsvond bij IJver in Amsterdam.

Prominente deelnemers als DDW Design Talent van het Jaar Simone Post, Ingrid van der Heijden van Civic public architecture en CfPB-directeur Wim Pullen kwamen met interessante ideeën op de proppen. Zo stelde laatstgenoemde wetenschapper – die onlangs ook een hoofdrol speelde over de veelbesproken De Monitor-uitzending over kantoortuinen – dat het regelmatig misgaat in het ontwerp van kantoorgebouwen. Hij pleitte ervoor om de gebruiker centraal te stellen in zowel de ideeën voor exterieur als interieur.

Ook andere deelnemers aan de ronde tafelsessie hadden dergelijke rampvoorbeelden’. Het bracht Forbo’s design director Dorothé Kessels tot de opmerking dat Forbo als producent heel graag de dialoog zoekt met zowel de opdrachtgever, het gebouw als de (interieur-)architect.

Volgens Kessels is de identiteit van het gebouw steeds minder uniform en neemt het pand steeds meer verschillende functies aan zoals bijvoorbeeld ruimtes om naast te werken te ontspannen, eten of je in afzondering te concentreren. Anders gezegd neemt het gebouw meerdere identiteiten aan en de beleving in die ruimtes lijkt heel belangrijk. Denk aan de fitness in het ziekenhuis, de huiskamer met koffiecorner bij de bank of de kapsalon & bar in een kledingzaak. Kessels: “Wij noemen dit de vijf ‘dynamics of a building’. Zo heb je gedeeltes voor receiving, moving, connecting, concentrating en recharging. Forbo speelt daar op in met haar vloeren, die bijvoorbeeld geluid absorberen daar waar concentratie belangrijk is.”

De nieuwe Allura collectie van Forbo Flooring 55.

De ronde tafel-bijeenkomst, waaraan naast de genoemde sprekers ook gespreksleiderJeroen Junte, Jeroen Dellensen (Interieur-ontwerper/directeur, i29), Sebastiaan Lagendaal (Hoofd Facilitaire Zaken, De Nieuwe Kerk & De Hermitage Amsterdam) en Marjolein van Gelder (Programma Manager Duurzaamheid, Forbo Flooring) deelnamen, werd gehouden ter gelegenheid van de introductie van de Allura-collectie. “De collectie van luxe vinylplanken en -tegels is niet alleen gemaakt met Hollandse passie, maar geeft ook een duurzaam antwoord op elke mogelijke vloervraag van nu en de toekomst. Dat komt omdat de Design Studio van de vloerproducent de manier waarop mensen werken, leven, ontspannen, leren en spelen als uitgangspunt heeft genomen bij het ontwikkelen van haar collecties & designs.”

In de komende papieren editie van Inside Information staat een uitgebreid verslag van de bijeenkomst.

www.forbo-flooring.nl/allura

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand