Home > Overig nieuws > Kantoorkosten gestegen met 3 procent

Kantoorkosten gestegen met 3 procent

Delen

De gemiddelde kosten voor bedrijven in Europa om een fulltime equivalent (fte) een jaar te laten werken op kantoor zijn gestegen met 2 procent en komen uit op 9.763 euro. In Nederland zijn de uitgaven opgelopen met 3 procent naar 9.360 euro per fte en daarmee ziten de kosten net onder het Europees gemiddelde. Dit blijkt uit de Occupier Cost Index van vastgoedadviseur Colliers International.

De Cost Index is samengesteld op basis van data uit 29 landen, 4.000 gebouwen, meer dan 25,9 miljoen vierkante meter kantoorruimte en 1,92 miljoen fte’s. In Nederland namen de kosten volgens Colliers vooral toe door oplopende uitgaven aan gebouw & infrastructuur. “In deze categorie liepen de kosten op met 5 procent tot 5.079 euro en daarmee was dit onderdeel verantwoordelijk voor meer dan de helft van het totaalbedrag. Deze stijging is niet alleen toe te schrijven aan hogere huren. Vooral de kosten voor parkeren en de werkplekinrichting stegen. Aan de andere kant daalden de schoonmaakkosten.”

In de Occupier Cost Index worden alle kosten vergeleken op basis van de Europese facilitaire norm EN 15221. Deze norm kent vier categorieën: gebouw & infrastructuur, mens & organisatie, ICT en management.

https://www2.colliers.com/nl-NL/Research/OccupierCostIndex2019

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand