Home > Overig nieuws > ‘Voorkom klachten bij gebruik airco’

‘Voorkom klachten bij gebruik airco’

Delen

Tijdens deze warme dagen draait de airconditioning in kantoren en bedrijfspanden weer volop. Helaas betekent het gebruik van airco niet altijd dat het binnen ook comfortabel is. Dat zegt de NVKL, branchevereniging van specialisten in klimaatbeheersing en koudetechniek.

“Airconditioners worden vaak niet goed onderhouden, zijn niet goed ingeregeld of in het ergste geval verkeerd geïnstalleerd”, aldus de vereniging. “Dit kan diverse negatieve gevolgen hebben, zoals: tochtklachten, sterk schommelende temperaturen en hogere energiekosten. Dit is zonde want deze klachten zijn eenvoudig te voorkomen.”

“Een goed begin is het halve werk: schakel daarom altijd een erkend installateur in. Een professionele koeltechnicus doet namelijk veel meer dan enkel de airco ophangen. Zo kijkt hij onder andere naar de benodigde koellast, de indeling van de ruimte, de isolatiewaarde van het gebouw en de aanwezige ventilatie. Na het installeren regelt de installateur de airco optimaal in op het gebied van comfort en energiezuinigheid.”

Ga vooral niet zelf sleutelen, benadrukt de woordvoerder. “Huur altijd iemand in die f-gassen gecertificeerd is. Dit is verplicht en dat is maar goed ook. Door een verkeerde installatie is er namelijk kans op koudemiddellekkage en een slecht werkende airco! Naast juiste installatie is onderhoud essentieel.”

Het is natuurlijk aantrekkelijk om de airco zo koud mogelijk te zetten. Maar volgens de NVKL is dit niet altijd verstandig. “Een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten kan namelijk leiden tot gezondheidsklachten, zoals verkoudheid. Zorg er daarom voor dat het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet groter dan 6 graden Celsius is. Een paar graden koelen is voldoende voor een comfortabel leef- en werkklimaat.”

www.nvkl.nl

 

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand