Home > Branche > Onderzoek > ‘Flexibel kantoor nog relatief zeldzaam in Europa’

,

‘Flexibel kantoor nog relatief zeldzaam in Europa’

Delen

De flexibilisering van kantoorwerk is al een aantal jaren ‘in full swing’. Toch vallen de percentages over de hele linie behoorlijk tegen. Blijkens onderzoek van het Duitse Catella kan slechts 0,76 procent van de Europese kantoorruimte aangemerkt worden als flexibel. En Nederland komt uit het onderzoek niet als koploper naar voren.

Het traditionele kantoor wordt volgens de onderzoekers nog niet echt bedreigd. “We schatten dat het aantal vierkante meters flexibele werkruimte in de EU in 2018 rond de 2,1 miljoen ligt”, zegt hoofdonderzoeker dr. Thomas Beyerle. “In vergelijking met het totaal aantal vierkante meters kantoorruimte van 275 miljoen vierkante meter betekent dit slechts 0,76 procent.”

Blijkens een bij het onderzoeksverslag geleverde illustratie zijn Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje koplopers op het gebied van de flexibilisering van de werkruimte. Nederland hobbelt – tegen de verwachtingen in – slechts mee in de middenmoot. Een opvallend aspect van de illustratie is dat in Nederland alleen Amsterdam aangeduid wordt  als een stad met meer dan dertig flexibele kantoren.

Kan dat kloppen? Ja, dat kan kloppen wanneer men zich realiseert dat  de onderzoekers het begrip ‘flexibele kantoorruimte’ slechts reserveren voor ‘pay-per-use’-achtige huurkantoren. De vele flexibele kantoren die door bedrijven zelf zijn ontwikkeld, worden door de onderzoekers gemakshalve gerekend tot de klassieke kantoorvariant.

Het onderzoeksverslag is hier te lezen.

www.catella.com

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie

Gratis abonneren op onze nieuwsbrief?

  • Ontvang het laatste nieuws
  • Bekijk exclusieve content
  • Blijf op de hoogte van de laatste events
  • Onze nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand