Rotsvast icoon

In de binnenstad van Gouda is recentelijk ‘het kantoorgebouw van de toekomst’ geopend. Dat zegt althans architectenbureau Kraaijvanger Architects over de nieuwbouw van Rabobank Gouwestreek. (Foto’s: Ronald Tilleman)

In Gouda realiseerde de Rabobank in nauwe samenwerking met Kraaijvanger Architects een ‘flexibel, duurzaam en tijdloos’ kantoorgebouw, dat bovendien beoogt een bijdrage te leveren aan de stedenbouwkundige omgeving. Het verantwoordelijke architectenbureau spreekt van een ‘iconisch uitnodigend gebouw voor Gouda met een venster op de stad’.

“De wens van de opdrachtgever om rotsvast midden in de veelzijdige duurzame samenleving te staan werd door Kraaijvanger architectonisch vertaald in een op deze context reagerend duurzaam gebouw; aan de spoorzijde een massieve sculptuur en aan de voorzijde open en transparant.”


Het ontwerp voor het nieuwe Rabobank-gebouw is tot stand gekomen binnen een integraal Design & Build-ontwerpteam, bestaande uit Kraaijvanger Architects, BOAG, IOB, en DGMR met de aannemer DuraVermeer als opdrachtgever. Gezamenlijk realiseerden zij een ‘rotsvast icoon’. “Het gebouw is een anker in de stad en staat model voor de nieuwe Rabobank van de toekomst. In een wereld waar digitale technieken steeds meer mensen op afstand met de bank en elkaar laten communiceren heeft de Rabobank een duurzaam icoon gerealiseerd, waar klanten en ook bedrijven, stakeholders, scholen en non-profit sector bij elkaar kunnen komen.”
 

Het gebouw oogt open en transparant en is met een Breeam Excellent-certificaat bovendien duurzaam. Ook in allerlei andere opzichten is het nieuwe gebouw ‘helemaal 2019’. Zo is de klassieke bankhal met balie verruild voor een klantcontactcentrum in een gebouwplint. Deze levert volgens Kraaijvanger Architects een bijdrage aan het activeren van de binnenstedelijke ruimte.

In het bankgebouw staat het thema ‘verbinden’ centraal. Aan dat thema is op verschillende manieren invulling gegeven. Behalve de openheid en transparantie van het ontwerp is bijvoorbeeld ook rekening gehouden met de betrokkenheid van lokale partijen in de totstandkoming van het gebouw.

“Door ruimte te geven aan een publiek programma in de vorm van een uitnodigende hoge gebouwplint, wordt de verbinding met de stad versterkt”, vult de woordvoerder aan. En daarmee is een gebouw gerealiseerd dat niet alleen een passende ruimte biedt aan de minder hiërarchische cultuur binnen de bankorganisatie, maar dat bovendien een smaakvolle uitdrukking vormt van veranderende rol van banken in de samenleving.

 

www.kraaijvanger.nl


Deel op Social Media