Gasloos onderwijs

Enige tijd geleden opende het Graafschap College in Doetinchem de deuren van de nieuwbouw voor de opleidingen Sport & Bewegen en Veiligheid & Vakmanschap. Het door cepezed ontworpen pand is één van de eerste gasloze onderwijsgebouwen van ons land. (Foto’s: cepezed/Lucas van der Wee)

In Doetinchem werd onlangs een schoolgebouw geopend dat kan gelden als één van de eerste gasloze onderwijsgebouwen van het land. Het door cepezed en cepezedinterieur ontworpen pand voor de opleidingen Sport & Bewegen en Veiligheid & Vakmanschapvan het Graafschap College is een bijna 6.000 vierkante meter tellend modern schoolgebouw, dat bedoeld is ter huisvesting van zo’n zevenhonderd leerlingen.


Het nieuwe onderkomen van de opleidingen Sport & Bewegen en Veiligheid & Vakmanschap is te vinden op Sportpark Zuidin Doetinchem, op de plaats waar voorheen een tennishal stond. Het onderwijsgebouw is door het projectteam van cepezed (bestaande uit Ronald Schleurholts, Jan Houtekamer, Koen van Tienen, Teun Kruip, Ruud van GinnekenenTibo Hoek) gestructureerd rond een groot, centraal atrium, waarvan de vloer trapsgewijs oploopt.

“Met veel verschillende zitplekken doet het atrium dienst als ontmoetingsplaats en kantine voor de circa zevenhonderdleerlingen”, aldus het architectenbureau in een toelichting. “Grote lichtstraten in het dak van het atrium laten daglicht tot diep in de school doordringen. Op elke verdieping is het atrium omgeven door een omloop met een balustrade van roestvrijstaal gaas. De omlopen ontsluiten de klaslokalen, die aan de buitengevels liggen.” Op de begane grond zijn speciale functieste vinden, zoals de keuken, de docentenkamer en een aantal spreekkamers. Hier zijn, met een eigen ingang, overigens ook twee externe huurders ondergebracht.

Het nieuwe onderwijgebouw voor het Graafschap College is smaakvol, zowel aan de buiten- als aan de binnenzijde. Zo zijn de gevels opvallend te noemen. Deze zijn horizontaal geleed, met afwisselend stroken glas en zwarte aluminium panelen. Met uitzondering van de noordzijde is voor de gevels een tweede huid van cortenstaal geplaatst, met een vormgeving die volgens het architectnbureau refereert aan de eiken die rond de school staan.

Ook de door Det van OersenTamara van der Valkvan cepezedinterieur ontworpen binnenruimte van de school mag er zijn. “De identiteit van beide opleidingen is herkenbaar in de look & feel van het gebouw, die tot uitdrukking komt in een harmonieuze combinatie van materialen, texturen en grafische elementen”, aldus cepezed over de interieurkeuzes. “Gerelateerd aan Veiligheid & Vakmanschap, een opleiding die voorbereidt op een baan bij defensie, is met stoere materialen als zwart rubber en kopshout voor de vloeren een solide basis geschapen. Accenten zijn aangebracht met bijvoorbeeld prints en meubelstofferingen in neonkleuren, die weer meer gerelateerd zijn aan Sport & Bewegen.”

De invulling van het interieur werd gerealiseerd in samenwerking met tal van partijen. Zo werd het losse onderwijsmeubilair geleverd door specialist EromesMarko en kwam de interieurbouw voor de rekening van Tritop. De cascadetrap in het atrium is bekleed met kopshout van Finesse parketvloeren en de genoemde zwarte rubberen vloer is van Noraplan; Desso leverde het tapijt voor de kantoren van de docenten en de leerpleinen. 

www.cepezed.nl