Therapeutisch licht

De Prinses Máxima Manege in Den Dolder is een erkend hippisch therapeutisch centrum voor mensen met en zonder beperkingen. Iedereen is hier welkom om te genieten van de mogelijkheden met paarden. Van aangepast paardrijden tot en met therapie. Sinds kort beschikt de manege over de modernste energiezuinige LED-verlichting. Met dank aan verlichtingsfabrikant Megaman.  

De verlichting in de gebouwen van de Prinses Maxima Manege was verouderd. De verlichting was naar de huidige maatstaven onder de maat zowel wat betreft de hoeveelheid licht als ook voor wat betreft de toegepaste verlichtingstechniek. Het was te donker in de manege en bovendien vormde de lampvervanging een probleem, hetgeen verschillende donkere plekken opleverde. Deze problematiek speelde met name in de binnenbak. De armaturen hangen er hoog en tegenwoordig is een hoogwerker of rolsteiger verplicht om in zulke omstandigheden lampen te vervangen. Dus brandden er op een gegeven moment steeds minder armaturen. De lichtkappen van de armaturen waren voorts vergeeld en bros geworden. 

Alle reden dus om de lichtsituatie in het hippisch therapeutisch centrum ingrijpend onder handen te nemen. Voor de therapeutische sessies met de rijpaarden is het immers erg belangrijk in een visueel rustige omgeving met de paarden in de weer te kunnen. Teneinde een veilige en energiezuinige egale lichtverdeling te realiseren werd de van origine Duitse lichtfabrikant Megaman in de arm genomen. Megaman heeft de verlichting in de Prinses Maxima Manege helemaal opnieuw ontworpen, waarbij rekening is gehouden de plaats waar de bestaande bekabeling loopt. “Dit om de kosten in de hand te houden”, legt Rolf Ibsen van Megaman uit. “De besparingen zijn groot, dankzij een energetisch messcherp lichtontwerp, gecombineerd met superzuinige Megaman LED-armaturen met een lange levensduur, zodat lamp vervangen een stuk minder kritisch is geworden.”

In de Prinses Maxima Manege is onder meer gebruik gemaakt van DINO LED-armaturen met 330 graden rondom lichtverdeling. “Hierdoor wordt de 6.500 lumen lichtstroom mooi verdeeld over de gehele ruimte.” Hiermee is volgens Ibsen tevens voldaan aan de NSVV-standaard voor paardensport, die onder meer stelt dat er sprake moet zijn van een gemiddelde horizontale verlichtingssterkte van minimaal 200 lux. “Het resultaat spreek voor zich zelf. Er is een mooi uniform lichtbeeld gerealiseerd met een optimale lichtverdeling.”
 

De toegepaste DINO-armaturen zijn vervaardigd uit hoogwaardig polycarbonaat. Ze zijn eenvoudig aan te sluiten, kennen een zeer temperatuurafgifte en een hoge efficiency. “De LED-module genereert 104 lumen per Watt en heeft 50.000 gegarandeerde branduren”, aldus de Megaman-woordvoerder.

In de stallen van de Prinses Maxima Manege is gekozen voor de DINO Farm-uitvoering die bestand is tegen de hoge concentratie van onder andere ammoniak, zonder in te leveren op performance. Ook alle andere binnenruimtes zijn aangepakt. Ibsen wijst in dit verband onder meer op de toepassing van de SIENA FR-armaturen met een UGR<19 waardoor ook zelfs in de kantine een optimaal lichtbeeld is gerealiseerd. egarandeerde branduren.”

In de buitenbak is gekozen voor asymmetrische verlichting met Ensio-armaturen, die geïnstalleerd zijn op de reeds aanwezige lichtmasten. “Op die manier leveren deze armaturen – net als de gebruikte DINO-armaturen – een bijdrage aan een meer circulaire manier van verlichten”, stelt Ibsen vast.

Aangezien de therapeutische sessies met de paarden ook ‘s avonds plaatsvinden, is er ook extra aandacht geschonken aan de terreinverlichting. Hier werd een oplossing gevonden in de Megaman-armaturen Fonda, DINO en TOTT.
Met de geïnstalleerde Megaman LED-verlichting wordt volgens Ibsen een besparing op levensduur gerealiseerd van meer dan 87.000 euro. “Het geïnstalleerd vermogen is enorm gedaald met 5.191 Watt en dat betekent concreet een besparing van circa 4.932 euro per jaar!”, aldus Ibsen. Hiermee heeft het Prinses Maxima Manege niet alleen prachtige nieuwe verlichting, maar wordt bovendien een bijdrage geleverd aan een energiezuinige wereld én een welkome besparing gerealiseerd op de jaarlijkse exploitatiekosten.
 

www.megaman.nl