Gezond oerwoudkantoor

De medewerkers van het Cambridge Innovation Center (CIC) in Rotterdam werken sinds het begin van dit jaar in een door Kraaijvanger Architects gerealiseerd kantoor met een ‘Urban jungle look en feel’. Reportage pver een 'gezond oerwoudkantoor'.


(Foto's: Stijn Poelstra).

Begin 2018 opende het Cambridge Innovation Center (CIC) een uitbreiding van 3.500 vierkante meter in het Groothandelsgebouw in Rotterdam. CIC is een groeiend succes met inmiddels bijna 150 startups, bedrijven en investeerders in de ICT, techniek en creatieve sector. De eerste fase van het interieur in 2016 leidde als snel tot de vraag naar nog meer vierkante meters creatief vormgegeven ruimte. Samen met CIC’s eigen designteam ontwierp Kraaijvanger Architects daarom meer dan honderd nieuwe kantoor-, vergader- en ontmoetingsruimtes in een volledige nieuwe sfeer. “De ‘Urban jungle look en feel’ richt zich op gezondheid, duurzaamheid en innovatie”, aldus een woordvoerder namens het architectenbureau. “Daarom is er maximaal ingezet op circulaire materialen en planten.” 


De planten zijn het sleutelelement van de ‘urban jungle’ in het CIC-kantoor. Ze zuiveren, bevochtigen de lucht en maken de werkomgeving gezonder. Het groenconcept is ontstaan in samenwerking met Green Fortune. Door het hele pand vind je de innovatieve toevoeging van groen, zoals de Tubegardens in de gangen, de plantenwand en de originele Green Fortune Plantchandeliers, met automatische bewatering in de keuken.

“De speelse Tubegardens vormen een ‘groene rode draad’ van zo’n 50 meter lang”, aldus Green Fortune over het bijzondere project. “Ze vormen een groen spoor van weelderige planten die bezoekers door het gebouw leiden en signaleren waar de vergaderruimtes te vinden zijn. Verweerde olievaten in de hoeken van de gangen zorgen voor bewatering van de Tubegardens en dragen eveneens bij aan de beoogde ruige uitstraling. Binnen afzienbare tijd zullen de gebruikers van het CIC zich wanen in een weelderig regenwoud – en echte ‘urban jungle’.”
In de keuken is de blikvanger geen kleurrijk schilderij of decoratief behang maar een levendige Plantwall met een diverse mix van frisgroene planten. Andere eyecatchers zijn de nieuwste ontwerpen van Green Fortune: de Plantchandeliers. “Er zijn zes van deze groene kroonluchters te vinden met verschillende soorten beplanting, allen voorzien van volautomatische irrigatie die ervoor zorgt dat op deze moeilijk te bereiken plekken geen handmatige bewatering nodig is.”

Het resultaat van de inspanningen van de betrokken bedrijven is een kantoor dat helemaal past bij de eisen die anno 2018 aan een gezonde, duurzame en innovatieve werkruimte gesteld kunnen worden. Hoewel de tweede fase aansluit bij de eerste fase heeft het interieur een compleet andere ‘look’ gekregen. “De nieuwe uitstraling komt onder meer tot uiting in de vrolijke vergaderruimtes, de ‘secret room’ en een ruime keuze aan kantoorruimtes”, aldus het architectenbureau. “Ook biedt fase twee ruimte voor ‘maker & hacker’- activiteiten en als toevoeging een tweede ‘kitchen’ en ‘living room’. Verder zijn er verschillende ontmoetingsplekken gecreëerd voor de doelgroep. “
 

www.kraaijvanger.nl

www.greenfortune.nl