Ontmoeten in het boekenpark

De Nederlandse architect/creative guide Aat Vos realiseerde een bijzonder project in Noorwegen. De Deichman Stovner-bibliotheek werd ingericht als een park. Voor de materialisering van het bijzondere gebouw lietVis zich onder meer inspireren door het omringende landschap van Oslo: bossen.

(Foto's: Marco Heyda).

 

Bibliotheken hebben soms te kampen met een stoffig imago. Dat dit een misvatting is, blijkt echter keer op keer. Neem het recente Noorse project van Aat Vos. De bekende architect/creative guide uit Donderen realiseerde in Oslo een bibliotheek die fungeert als ideale ontmoetingsplek voor alle leeftijden. De Deichman Stovner-bibliotheek in de Noorse hoofdstad is hiertoe op een bijzondere wijze ingericht. Vos nam het idee van een park als uitgangspunt voor de ruimtelijke indeling van het Noorse boekenpaleis.

De Deichman Stovner-bibliotheek maakt onderdeel uit van het network van openbare bibliotheken in Oslo. Het gebouw heeft een oppervlakte van 1.100 vierkante meter en bevindt zich in het Stovner-winkelcentrum aan de rand van Oslo. Het Stovner Center heeft een sterke sociale functie in de wijk. Het is één van de weinige plekken in de buurt waar de bevolking naar toe kan voor de dagelijkse boodschappen en ontmoetingen met anderen. De nieuwe bibliotheek biedt een nieuwe dimensie voor ontmoeten en leren onder het dak van het Stover Senter Roof.

Vos realiseerde het project in nauwe samenwerking met Artisan Tech AS (Oslo). Gezamenlijk realiseerden ze een interieur waarin ontmoeten centraal staat. “Onderzoek wees uit dat 90 procent van alle gebruikers de bibliotheek primair zien als ontmoetingsplek”, zegt Vos. De onderzoekers zagen voorts interesante dagpatronen. Zo was de ruimte na schooltijd vol met vooral kinderen, terwijl in de avonduren de ruimte vooral door volwassenen gebruikt werd. En in de ochtenduren zagen de onderzoekers vooral (groot)ouders met kinderen. Dit variable gebruik van de ruimte bracht Vos ertoe de binnenruimte op te vatten als een park, een ruimte met de vrijheid om te ontspannen, spelen en lezen.”


Dit ‘natuurlijke’ uitgangspunt is ook goed terug te zien in de materialisering van het interieur. In de Deichman Stovner-bibliotheek is volop gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, waarbij hout een absolute hoofdrol speelt.  Bijzonder daarbij is dat er ook volop hergebruikt hout is toegepast. Zo is er zo’n 400 vierkante meter tweedehands timmerhout uit Trondheim gebruikt om het amphitheater van de biblotheek mee te realiseren. Ook is het orginele gebinte van een oude Noorse schuur in het interieur toegepast.

Het interieur wordt gekenmerkt door tal van bijzondere in het oog springende elementen zoals de ‘houten bladeren’, het vele groen dat er welig tiert, het bijzondere ‘gevlochten takkenwerk’ dat ruimtes afbakent, de ‘schuurstructuur’ en de bijzondere boekenplanken, vervaardigd uit een combinatie van beton, hout en lasergesneden metaal.

Al met al is dankzij de veelvuldige toepassing van Noors hout een binnenruimte gecreëerd die optimaal tegenmoet komt aan de wensen van de verschillende gebruikersgroepen. “Vaak heerst de misvatting dat bibliotheken vooral draaien om de informatiedragers die er te vinden zijn”, zegt bibliotheekdirecteur Knut Skansen. “Maar in feite gaat het in de bibliotheek om het creëren van een duurzame publieke ruimte, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, en waar hen de gereedschappen worden aangereikt om actief deel te nemen aan de maatschappij. Dit vraagt om een nieuwe vorm van publieke ruimte, ergens tussen privaat en publiek in. De nieuwe Deichman Stovner-bibliotheek is een goed voorbeeld van deze nieuwe visie.” De door Aat Vos gecreëerde bibliotheek biedt – mede dankzij het veelvuldige gebruik van hout – de perfecte publieke huiskamer voor alle leeftijden.

www.aatvos.com