Bakkerij in een container

Op het aan het Spaarne gelegen historische industrieterrein van de voormalige kranenbouwer Figee, heeft de bedrijfshal van ruim 1400 vierkante meter tot begin 2016 dienst gedaan als bakkerij. Na verhuizing van de bakkerij is voor het hergebruik van de bedrijfshal gekozen voor het plaatsen van 60 zeecontainers, welke separaat of geschakeld als bedrijfs-/atelierruimtes dienen voor de verhuur aan kleine en startende bedrijven. Dit onder de noemer BakkeRij, verwijzend naar de vorige functie maar ook naar een rij met ‘bakken’.

Het project werd gerealiseerd door HER architecten in samenwerking met Juan Nibbelink. Door het schakelen en stapelen van de zeecontainers zijn er spannende werk-, verkeers- en verblijfsruimtes ontstaan. De containers, elk voorzien van eigen ventilatie- data- en elektriciteitsaansluiting, zijn aan de verkeersruimte voorzien van volledig glazen wanden waardoor door eigen inrichting van de containers, de eigen identiteit van de diverse bedrijfjes herkenbaar is. 

De groene kleur van de containers en de consistente signing zorgen voor rust eenheid van het geheel. De verhuurbare units variëren van 14 tot 28 vierkante meter. Maar gebruikers van de BakkeRij kunnen daarnaast ook gebruik maken van een grote hoeveelheid gedeelde ruimte met zitjes, vergaderruimtes en een koffie en lunchfaciliteit; het Figeecafé.
 
Binnen het ontwerp is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire principes. Het concept biedt in eerste instantie een grote mate van flexibiliteit. De zeecontainers zijn verplaatsbaar en aanpasbaar voor toekomstige behoefte of zelfs eenvoudig geheel uit te plaatsen zodat er zonder sloopwerkzaamheden weer een generieke lege industriële hal beschikbaar is. 
De BakkeRij is sinds de opening in korte tijd volledig gevuld met ruim vijftig kleine bedrijven en geldt als een belangrijke impuls in de revitalisering van het Figee terrein, dat met een nieuw te bouwen fietsbrug een directe verbinding krijgt met de binnenstad.

https://herarchitecten.nl

 

Deel op Social Media