Betonnen beauty

Gebiedsontwikkelaar BPD heeft met 150 medewerkers zijn intrek genomen in het voormalige, door Aldo van Eyck ontworpen, Burgerweeshuis (1960) in Amsterdam. Het rijksmonument is door Wessel de Jonge Architecten gerenoveerd, waarna Ex Interiors het nieuwe interieur heeft ontworpen. (Foto’s: Alexander van Berge)

Door het gebouw nauwgezet te transformeren is er een nieuwe laag in de tijd toegevoegd met veel respect voor het oorspronkelijke ontwerp. Het Burgerweeshuis is ontworpen als een kleine stad; paviljoens en patio’s zijn gegroepeerd rondom een binnenstraat.

Het iconische gebouw kenmerkt zich door een spel met tegenstellingen. Het kleine is altijd onderdeel van het grote, grenzen tussen binnen en buiten vervagen, de overgang van open naar gesloten verloopt gefaseerd en er bestaat een wisselwerking tussen het interieur, het gebouw en het omliggende (stads-)landschap. In lijn met dit oorspronkelijke ontwerp is de binnenstraat ingericht als ontmoetingsplek voor de medewerkers en bevinden de werkplekken en vergaderplekken zich in de paviljoens.“Met deze indeling is een omgeving gecreëerd, waarbij het gebouw een efficiënte en aangename invulling geeft aan de behoeftes van werken en (in)formeel ontmoeten."

Om het voormalige weeshuis te transformeren tot een comfortabele werkplek voor BPD is het interieur beschouwd als een nieuwe laag die aan het rijksmonument is toegevoegd.Het strakke en sobere ontwerp sluit naadloos aan op de strenge ritmes, ruimtelijke ordening en maatvoering van de bestaande architectuur, waardoor een vanzelfsprekende eenheid is ontstaan.

Alle werkplekken zijn ingericht met meubilair dat goed aansluit op de sobere architectuur. Om de werkplekken de nodige (visuele en akoestische) beschutting te geven zonder de ruimtelijkheid van de architectuur te verstoren, zijn er schermen ontworpen die samen met de archiefkasten de ruimte verder indelen. De materialisering en belijning van de schermen refereert aan het oorspronkelijke vaste meubilair van het Burgerweeshuis. In de zitkuil zijn modulaire, leren zitelementen geplaatst, die aansluiten op de kleur van het aanwezige hout en bij de pure uitstraling van het beton.

De renovatie van het Burgerweeshuis heeft laten zien dat ogenschijnlijk stugge gebouwen, opgetrokken uit sober beton en ruw metselwerk het verdienen een nieuw leven te krijgen. Door terug te gaan naar de essentie van het Burgerweeshuis, zijn Wessel de Jonge en Ex Interiors in staat geweest om de kracht en eenheid van het Burgerweeshuis te bewaren en tevens een eigentijdse invulling aan het gebouw te geven.
 


Deel op Social Media