Ceci n est pas un hopital

In 2007 won de tijdelijke vereniging van architecten Aaprog-Boeckx-B2Ai de ambitieuze wedstrijd van VZW Gezondheidszorg Oostkust. De opdracht was om voor Knokke-Heist een nieuw ziekenhuis te ontwerpen met ruime aandacht voor totale zorg. Ruim 10 jaar en 230 miljoen euro later, in maart 2018, nemen de patiënten en verzorgende diensten hun intrek in het nieuwe gebouw AZ ZENO dat als een witte wolk boven het landschap zweeft.


Ceci n’est pas un hôpital – de verwijzing naar de Belgische surrealistische kunstenaar Magritte – duidt op een ziekenhuis, dat niet aanvoelt als een ziekenhuis, maar eerder als een geruststellende en open state-of-the-art zorgomgeving, die inspirerend is, vol licht, natuur, warmte en verbeelding.

Het concept van totaalzorg omvat de ziekenhuisafdeling, het revalidatiecentrum, het zorghotel, de polikliniek, een groot auditorium, een publieke evenementenruimte en een helihaven, op een terrein van in totaal 12 hectare. De architecten hebben Print Acoustics absorberende panelen toegepast in verschillende ruimtes van de monumentale ontvangsthal. De aanmeldzones zijn voorzien van Type M panelen met microperforaties over een absorptiewand. Type Dr is toegepast in de draaikolktrap in het centraal atrium en in de wanden in het cafetaria. Een ingenieuze akoestische achterwand in het auditorium bevat absorberende schuif- en draaiwanden, eveneens van Print Acoustics.

De vlotte samenwerking tussen bouwheer, architect, bouwfirma (Strabag) en de installateurs van de akoestische panelen (Vanver en Convents products) en fabrikant Triplaco zorgde ervoor dat de akoestische toepassingen al in november 2017 afgewerkt waren en ruim op tijd startklaar waren voor de voorziene ingebruikname voorjaar 2018.

“Deze realisatie in een totale infrastructuur van zorg- en ziekenhuisomgeving is een mooie aanvulling van spraakmakende toepassingen in diverse publieke en private gebouwen”, aldus Kristoff Ver Eecke, divisie manager Acoustics van Triplaco. Het bedrijf kan bogen op een indrukwekkende referentielijst waarop onder andere een reeks kantoren, zorgcentra, auditoria, sportcentra en scholen prijken. Onder de betrokken architecten en ontwerpers bevinden zich onder meer Tony Fretton architects, Studio Daniel Liebeskind, Boeckx Architects en MKA Mark Koehler Architect.
 

www.printacoustics.be

www.triplaco.be


Deel op Social Media