Een kantoor dat energie geeft

Een kantoor waar medewerkers met meer energie naar huis gaan: Macaw nam met minder geen genoegen. Door het combineren van de disciplines concept, creatie, wetenschap en hergebruik van meubilair heeft interieurarchitectenbureau D/DOCK het nieuwe kantoor voor Macaw gerealiseerd.

Macaw is opgericht in 1994 en is een IT-dienstverlener die zich specialiseert in de technologie van Microsoft. Door de jaren heen heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een full service digitale partner. Al in 2013 vroeg het bedrijf D/DOCK een concept te maken voor hun nieuwe kantoor. Om dit concept ten volste te benutten en aan te laten sluiten op de visie en de doelen van Macaw is besloten voor nieuwbouw in Hoofddorp. Het nieuwe kantoor kent een oppervlakte van 1.500 vierkante meter en is in 2017 opgeleverd.

“In onze visie staan onze medewerkers centraal. We zijn er trots op dat we al vier keer zijn uitgeroepen tot ‘Beste werkgever van Nederland’, voor het laatst in 2012 en we staan nog elk jaar in de top 10”, aldus Ronald van Es, CFO van Macaw.

“In de huidige IT-markt is het vinden en binden van personeel een grote uitdaging”, vervolgt Van Es. “Een werkplek die aantrekkelijk is en echt helpt je werk goed te doen ondersteunt ons daarbij. We willen een aantrekkelijke werkgever zijn en blijven. Daarnaast zijn we ervan overtuigd dat de werkplek grote invloed heeft op het welzijn van onze medewerkers. We willen daarom een werkomgeving creëren die de gezondheid en het geluk van werknemers ten volle ondersteunt en elke collega in staat stelt optimaal te presteren.”

 

“Aan het einde van de dag met méér energie naar huis, dat is wat ons nieuwe kantoor moet bieden”, aldus de CFO. “Zo willen we van onze eigen medewerkers ons grootste wervingskanaal maken. We hebben daarom de handen ineen geslagen met D/DOCK, dat een kantoorconcept heeft gecreëerd dat in staat is ons te helpen dit doel te bereiken: de Healing Offices.”

Volgens van Es zijn zowel het gebouw als de omgeving veel beter toegerust om te werken en te ontspannen. “Het interieurontwerp stimuleert beweging en meer persoonlijk contact en samenwerking. Worden we nu weer verkozen tot ‘Beste werkgever van Nederland?’ Ik weet het niet, maar ik weet zeker dat het ons zal helpen een paar plaatsen te winnen. En nog veel belangrijker; gezondheid en geluk zullen een groter deel van onze bedrijfscultuur en DNA zijn.”


Macaw gelooft dat hergebruik van meubilair de binding met medewerkers versterkt. “Macaw heeft oog voor dit soort zaken en denkt na voordat het oude meubilair weggegooid wordt. Dus wanneer er in de markt kwalitatief goed meubilair beschikbaar is, moet dat worden ingezet. De gekozen producten zijn zorgvuldig ‘up-styled’ en passen perfect in het ontwerp voor Macaw.”

Door een samenwerking met Furnify is circa 65 procent van het meubilair hergebruikt. Bijvoorbeeld twee grote tafels, die zijn gemaakt van een oude gymzaalvloer afkomstig uit een school uit Venlo. De belijningen van de speelvelden zijn nog duidelijk zichtbaar op het blad. Ook de boardroomtafel is eerder gebruikt. Het is een ovale tafel geworden met rustieke eikenhout topblad, gezaagd uit een groot blad en opnieuw gespoten met een verf van natuurlijke grondstoffen.

 

Het hele interieur is ontworpen volgens de Design Qualities van het Healing Office concept, wat betekent dat alle werktypologieën, de flow, de gekozen materialen en de vormen worden gevalideerd door de richtlijnen van omgevingspsychologie. Ook is in het ontwerp Furnify’s second life meubilair toegepast. Van Es: “Naast betrokkenheid voor onze MVO doelen, heeft het ook invloed op de trots van medewerkers: ‘ik werk voor een organisatie die oog heeft voor dit soort zaken’.”

www.ddock.nl