Levendig thuishonk

In de nieuwe vestiging van Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) aan het levendige Bijlmerplein draait alles om kennisvergaring, ontmoeten en inspiratie opdoen. Een hedendaagse ‘third place’, gericht op de buurt en haar bewoners, naar een designconcept van ‘creative guide’ Aat Vos, in samenwerking met Mars Interieurarchitecten. (foto’s: Marco Heyda)


Zijn bibliotheken in deze tijd van grootschalige ‘ontlezing’ nog wel van deze tijd? Bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) vindt men van wel. Tegelijkertijd weet de OBA ook dat de eigen vestigingen wel een update nodig hebben. Daarom laat de organisatie momenteel een frisse wind waaien door de verschillende locaties. Zowel nieuwe vestigingen als de bestaande bibliotheken worden getransformeerd tot aantrekkelijke publieke ‘third places’, afgestemd op de behoeften van de directe omgeving. “Hierbij wordt met tenminste één partner uit een andere discipline samengewerkt, van horeca tot maatschappelijke of culturele organisaties”, meldt een woordvoerder over het veranderingstraject.”

Bij de inrichting van de nieuwe vestiging van de OBA aan het Bijlmerplein werd een beroep gedaan op Aat Vos. Hij is gespecialiseerd in de ontwikkeling van relevante ‘third places’ voor een breed publiek. “Doordat mensen elkaar ontmoeten, op plekken zoals OBA Bijlmerplein, ontstaat sociaal cement en ruimte voor innovatie”, zegt Vos.

De nieuwe vestiging in het voormalige belastingkantoor – met een oppervlakte van 1.150 vierkante meter – heeft met zijn hoge entree en natuurlijke lichtinval een sterk uitnodigend karakter. Wie OBA Bijlmerplein betreedt, zal direct de brede en 4,5 meter hoge trap aan de linkerzijde opvallen. Een onmisbare schakel tussen de begane grond en de eerste verdieping, de twee lagen die de nieuwe bibliotheek beslaat. Een multifunctionele trap waar dankzij de grote kussens ook op gezeten kan worden en die als tribune fungeert tijdens presentaties. Vos: “De trap refereert op sterke wijze aan de buitentrap aan de straatzijde, die de twee niveaus van het Bijlmerplein met elkaar verbindt. Het interieur wordt daarmee onderdeel van de stedelijke ruimte.”

De voormalige kantoorlocatie is getransformeerd tot een stedelijke huiskamer met een verfrissend staaltje design. Een co-creatie van Aat Vos en Mars Interieurarchitecten.

www.aatvos.com

www.marsinterieur.nl