Integraal groen

Interieurbeplanting levert een belangrijke bijdrage aan het welbevinden en de productiviteit van gebruikers van een gebouw. Om deze kennis breder ingang te doen vinden in de interieurmarkt, organiseert branchevereniging VHG sinds een aantal jaren de award ‘Interieurbeplanter van het Jaar’. Dit jaar ging de prijs naar het project Hyatt Regency Spinoza in Amsterdam. (foto’s: Henk Snaterse)

Architecten, inrichters en gebouwbeheerders raken steeds meer overtuigd dat interieurbeplanting een wezenlijke bijdrage levert aan de vitaliteit en productiviteit van gebouwgebruikers. Om deze door tal van wetenschappelijke onderzoeken gestutte overtuiging nog breder ingang te doen vinden, reikt branchevereniging VHG sinds een paar jaar de award ‘Interieurbeplanter van het Jaar’ uit. Dit maal werden vier projecten genomineerd: Workbrands in Eindhoven door Interieurbeplanting De Klerk, Campus 013 in Tilburg door Copijn Groenaanleg en Beheer, Erasmus MC in Rotterdam door Van der Tol en Hyatt Regency Spinoza in Amsterdam door Sempergreen Vertical Systems. De prijs ging uiteindelijk naar het laatstgenoemde project.

Het Breeam Excellent gecertificeerde HotelHyatt Regency Spinozais gevestigd in de plantagebuurt in Amsterdam-Centrum, op loopafstand van Artis, de Hortus Botanicus en het Tropeninstituut. De link met de omgeving en de visie van de projectontwikkelaar dat ‘functioneel groen moet’ bij een hotel van dit niveau, maakt dit project volgens de jury tot een kloppend geheel. “De vitale groene wand in de hotellobby van het voormalige kinderziekenhuis, maakt de ruimte tot een prettige, luxe multifunctionele ruimte voor hotelgasten en congresgangers.”

De groene patio refereert aan de oorspronkelijke, binnentuinen die zo kenmerkend zijn voor dit lommerrijke stadsdeel. De voor deze wedstrijd ingezonden lange groene wand in de lobby moest met verschillende bladpatronen, groentinten en texturen de natuur in huis brengen. Het is volgens de jury een ‘sfeerbepalende blikvanger’, die als een groene passage de verbinding legt tussen de entree vóór en de groene patio achter het hotel én tegelijkertijd de ruimte tot een prettig en verwelkomend verblijfsgebied maakt.

 

Het project werd gerealiseerd door Sempergreen Vertical Systems. De jury is zeer positief over het vakmanschap van dit bedrijf. “De plantkeuze is mooi en levendig door de contrasten van bijvoorbeeld de frêle Asparagus (sierasperge) en de stevige bladerstructuur van de Fatsia (vingerplant).” Het pleit volgens de jury voorts enorm voor de opdrachtgever dat deze de interieurbeplanter van meet af aan heeft betrokken in een designteam met de projectontwikkelaar, architect, landschaps- en interieurarchitect. Sempergreen heeft met drie gespecialiseerde onderaannemers gewerkt. Zo is de techniek en het bouwontwerp vanaf de basis plantgeschikt gemaakt.  

“Integraliteit is hier het kernwoord”, zegt de jury in haar eindoordeel. “In de synergie in het designteam, de totaalvisie op duurzaamheid en in het complete denken waar een maatschappelijke taak is opgepakt door binnen- en buitengroen te integreren.
 

Overigens was de jury ook zeer te spreken over de andere ingezonden projecten (Workbrands in Eindhoven, Campus 013 in Tilburg en Erasmus MC in Rotterdam). Deze projecten van respectievelijk Interieurbeplanting De Klerk, Copijn Groenaanleg en Beheer en Van der Tol laten zien dat er in ons land tal vaan hoogkwalitatieve projecten worden uitgevoerd. 

www.vhg.org

www.sempergreen.com