Monumentale akoestiek

Akoestiek speelt een hoofdrol in het moderne interieur. Ook (of misschien juist) in monumentale panden is het gebruik van akoestische oplossingen sterk in opkomst. Textielontwerper Hil Driessen en ontwerper Toon  van Deijne ontwierpen voor een universiteitspand aan het Janskerkhof in Utrecht wandbespanningen voor twee ‘stijlkamers’ alsmede een serie akoestische wandpanelen voor ruimtes door het gehele gebouw.

Aan het Janskerkhof in hartje Utrecht staat een monumentaal pand dat dient als onderwijsgebouw voor rechtsgeleerdheid en als huisvesting voor het bureau van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht. Het complex werd door Hil Driessen en Toon van Deijne onlangs voorzien van akoestische wandpanelen, die het werken in de monumentale ruimtes in verschillende opzichten een stuk aangenamer maken. Allereerst is er natuurlijk de akoestische kwaliteit: tal van onderzoeken hebben aangetoond dat een goede akoestiek een flinke bijdrage levert aan zowel de productiviteit als het welbevinden van gebruikers van een ruimte. Daarom werd het aantal vierkante meter paneel per ruimte nauwkeurig aangepast op de akoestische behoeften. Het resultaat is een binnenruimte die optimaal voldoet aan de eisen die heden ten dage aan een werkomgeving gesteld kunnen worden.

Ook esthetische mag de nieuwe wandoplossing er zijn. De akoestische panelen werden in series van twee tot veertien exemplaren in de ruimtes geplaatst. De kleuren van de panelen zijn globaal gerelateerd aan bepaalde ruimten en functies van die ruimten. Gangen en verkeersruimten hebben geelgekleurde panelen gekregen. In de onderwijsruimtes kwamen blauwe panelen. Grijs is toegepast in bespreekruimtes, de receptie en de ruimte voor studentenvereniging Aletheia.
Series panelen van verschillende maten, maar met dezelfde kleur werden verticaal, horizontaal en ook wel verspringend opgehangen. De panelen tonen bijzondere afbeeldingen. In het vluchtige voorbijgaan ogen de beelden op de panelen abstract, maar als je er bij blijft stilstaan, blijken het foto’s van concrete objecten. De ontwerpers lieten zich inspireren door de lange geschiedenis van het gebouw.

Bijzondere aandacht verdienen de kamers 001 en 002, waar wandbespanning van jacquardweefsel werd toegepast.

www.hildriessen.com